Mia Skäringer i stor intervju i Föräldrakraft nr 6

Artisten Mia Skäringar, Drottning Silvia och statsrådet Maria Larsson intervjuas alla i nya nummer 6 av Föräldrakraft, som utkommer den 9 december 2011. Årets sista utgåva har teman om Flerfunktionshinder, Skolan och Juridik.

På omslaget möter vi Mia Skäringer, skådespelerskan och ståupparen som väcker så starka känslor hos många unga och vuxna.

Vår intervju med Mia handlar om hur hon får oss att reagera och fatta livsavgörande beslut. ”Jag vill inte bara älta mitt men det är fantastistk när jag förstår vilken betydelse det har för andra”, säger Mia.
Intervjun handlar även om skolans betydelse för barn som har behov av extra stöd, om utanförskap, känslighet och konsten att förstå ett barns situation.
Nu slår hon in på nya banor med olika filmroller som inte handlar om henne själv. Men snart vill hon åter göra något stort för utsatta ungdomar som behöver hjälp att hitta sin identitet för att inte bli utnyttjade.

Även Drottning Silvia berättar om rollen att vara förälder till barn som har behov av stöd. Föräldrakraft träffade Drottningen för ett samtal om barnets rättigheter. För några år sedan berättade Kronprinsessan Viktoria för Föräldrakraft om sin dyslexi. Vi passade nu på att fråga Drottningen hur hon gjorde för att hjälpa sin dotter.

Rapport från skolbänken är ett 15 sidor långt tema om skolan tar sikte på elever som trots olika funktionsnedsättningar lyckas bra i skolarbetet.
I många av landets skolor finns elever som behöver extra stöd. För många av dem är skolgången en brant uppförsbacke, men det finns också solskenshistorier. Barn och ungdomar, som trots sina svårigheter lyckats bra i skolan, tack vare massor av egen vilja samt kunniga och engagerade pedagoger. Föräldrakraft har träffat fyra elever som gillar skolan.

När allt hänger samman är titeln på ett 16-sidigt tema om flerfunktionshinder.
Gemensamt för barn och ungdomar med flerfunktionshinder är att de har många medicinska problem som hänger ihop. Dessutom är lung- och andningsproblem vanliga, vilket kan leda till att en enkel förkylning blir livshotande. Dessa familjers liv präglas ofta av samordning, men det finns eldsjälar som gör lite extra för att underlätta deras vardag. Välkommen att träffa barn, föräldrar och proffs med erfarenhet av flerfunktionshinder.

Som en del av temat om flerfunktionshinder intervjuas statsrådet Maria Larsson om aktuella frågor som rör stödet för barn med funktionsnedsättningar och deras familjer.

I vårt tema om JURIDIK ger vi tips och råd om hur kampen kan bli lite mer rättvis mellan enskilda personer och myndigheter, nu när det blivit allt svårare att få assistans, ledsagare och annat stöd från samhället.
Läs om juristerna som stödjer protesterna: Rättigheter minskas trots att lagen inte ändrats.
I ett reportage möter vi Mona Lerner som berättar om avslaget på riksfärdtjänst som kom bara några dagar före mässresan.
4 aktuella fall kommenteras av advokat Sofia Tedsjö.
På temat finns många faktarutor med tips och råd.

Zebastian längtar till kyla och snö. På idrottssidorna intervjuar Mikael Nyström nya stjärnskottet Zebastian Modin. Han går som förste skidåkare med funktionsnedsättning på skidgymnasiet i Östersund. Föräldrakraft får en pratstund med Paralympicsstjärnan i slutfasen av den både roliga och jobbiga barmarksträningen.

Nytt i skidbacken. På idrottssidorna får du även en alpin miniguide. Vi visar vad som gäller för att åka biski och skicart.

Han frigör de dolda resurserna. Möte med Lennart Jönsson som lyckats få igång kraschade Left is Right och nu tecknar en ljus framtid för företaget.

Vår krönikör Sören Olsson berättar om sin egen skolgång och hur illa skolan passade honom trots hans kärlek till ord. När Sören gick i nian fick han lägsta betyg i svenska och fick städa skolgården istället för att ha lektion. ”Kanske kan man döpa om skolplikten till ett skolerbjudande?” frågar Sören Olsson i sin krönika.

I nummer 6 kan du även läsa:
Ledare om debatten som ingen vågar ta.
Nyhetsidor om skolan, assistansen, boende, vårdlotsar och mycket annat.
Nya hjälpmedel presenteras på ett uppslag fyllt med prylar för kommunikation, utbildning, larm och påminnelser.
Debattsidor om vintertid och en sol- och badresa med förhinder.
”Hänt sen sist” bjuder vi på rapporter i text och bilder från Dysleximässan, Föräldrakrafts öppna hus, ID-dagarna, Hjälpmedel Öresund och Kronprinsessanparets besök på en lekplats i Kallhäll.