”Min dotter var nära att dö av virusinfektionen”
En vaccination mot bakterien skyddar mot hjärnhinneinflammationer som kan komma plötsligt hos små barn som ännu inte utvecklat ett ordentligt immunförsvar. Inflammationen kan leda till dövhet, blindhet, bestående hjärnskador eller i värsta fall döden.
Riksförbundet Barnplantorna är ett förbund för barn med cochleaimplantat (inopererat hörhjälpmedel) och hörapparat och deras familjer. Ordförande Ann-Charlotte Wrennstad Gyllenrams dotter drabbades av hjärnhinneinflammation när hon var tre år och blev döv.
– Alla föräldrar blir oerhört upprörda när de inser att det finns ett vaccin mot en bakterie som är livsfarlig för deras små barn. Smittskyddsinstitutet rekommenderar att man vaccinerar sina barn, men någon information ges inte till föräldrarna och vaccinet får man bekosta själv, säger Ann-Charlotte Wrennstad.
Billigt är det inte heller. 1700 kronor kostar vaccinet som skyddar mot pneumokockerna, men enligt Ann-Charlotte är det värt att lägga pengar på vaccinet.
– Det kan gå oerhört fort när ett litet barn får hjärnhinneinflammation. Min egen dotter var tre år och var helt frisk. Vi satt på McDonald’s på eftermiddagen och hon var glad och pigg, tjattrade på som alltid. När vi kom hem på kvällen började hon plötsligt kräkas och vi antog att det var en maginfluensa, eftersom det gick på dagis, berättar Ann-Charlotte.
Symptom på hjärnhinneinflammation, som nackstelhet och hög feber, infann sig inte under kvällen. På natten sov dottern i föräldrarnas dubbelsäng på grund av att hon var så medtagen. Ann-Charlotte vaknade mitt i natten och kände att något var fel. Dottern låg stel som en pinne i sängen och reagerade inte på att Ann-Charlotte försökte väcka henne.
– När jag till slut ruskade om henne ordentligt visade hon bara ögonvitorna. Då åkte vi in till akuten, säger Ann-Charlotte.
På sjukhuset fick man först ingen snabb hjälp, då sjuksköterskan bara trodde att flickan var uttorkad på grund av kräkningar. Men dottern var medvetslös och Ann-Charlotte krävde direkt hjälp från läkare.
– Vi hade tur. Överläkaren hade jour. Annars hade hon nog inte levt idag. Hon var medvetslös och allmän organsvikt hade påbörjats i hennes lilla kropp. Men hon blev döv, säger Ann-Charlotte.
Hon berättar att hon träffat många föräldrar som berättat liknande historier.
En hjärnhinneinflammation hos små barn är mycket svårare att diagnostisera och därför kräver Barnplantorna att informationen går ut till alla småbarnsföräldrar och att vaccinet tas in i det allmänna vaccinationsprogrammet.
– Det är verkligen underligt att man inte informerar om vaccinet på vårdcentraler. Olika myndigheter hänvisar till varandra. Den enda informationsbroschyr som finns är den som vi som organisation ger ut. Vi gör vårt bästa, men vi kan inte informera hela Sveriges nyblivna föräldrar.
Länder som Norge, Danmark, Storbritannien, USA och många andra länder i Europa ger vaccinet till små barn. Där anses det som en viktig förebyggande åtgärd.
– Det rapporteras även från utlandet om att barn som drabbats av hjärnhinneinflammationer får koncentrationssvårigheter, även flera år efter sjukdomen.
– Tydligen är kostnaden ett av skälen till att vaccinet ännu inte tagits in i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige, säger Ann-Charlotte.
Vissa barn lider större risk att drabbas av pneumokocker, på grund av en sjukdom eller ett funktionshinder. Några av dem som tillhör riskgruppen är för tidigt födda barn, kroniskt hjärt- eller lungsjuka, barn med kronisk njursjukdom och barn med Downs syndrom.
– Om barnet tillhör en riskgrupp förväntar man ju sig att få vaccinet gratis, men tydligen är detta upp till varje landsting och de flesta föräldrar med barn i riskzonen har aldrig hört talas om vaccinet, berättar Ann-Charlotte.