”Min hund kan lösa nästan alla problem”

Ett hjälpmedel som städar, drar av kläder, dukar och slår larm. Det låter väl bra? Och dessutom är trevligt sällskap.
Det handlar förstås om hundar.

På mässan FRI 2013 är Svenska Service- och signalhundsförbundet på plats för att sprida kunskap och visa upp nya knep och tricks.

– Med hundens hjälp löses allt från vardagliga tilll mer akuta situationer, berättar Jessica Jönsson som är ordförande i förbundet och som själv lever ett mycket aktivt liv tack vare sin hund.

– På mässan ska vi visa hur hundar både kan packa, bära och packa ur picknickkorgen. Om man på grund av en rörelsenedsättning inte når den tappade mobiltelefonen löser hunden situationen genom att hämta upp telefonen.

Hundar kan bistå med det mesta, men inte allt.
– Vissa situationer kräver mänsklig assistans men då kan hundarna hjälpa till med att larma, säger Jessica Jönsson.

Själv har hon servicehund på grund av sitt rörelsehinder.
– Jag förflyttar mig med rullstol och kryckor, och därmed har  jag har svårt plocka upp saker från golvet, bära saker, nå saker, komma fram med överallt och då är min hund Dobby ett flexibelt hjälpmedel. Med hjälp av honom löses det mesta.

– Dobby älskar att plocka upp och bära saker så vi passar bra ihop eftersom jag har dålig motorik och ofta tappar saker.

En fördel med Dobby är att han alltid gör jobbet med glädje, ju fler gånger desto bättre.
– En mänsklig assistent skulle nog hålla sig för skratt när jag tappar osthyveln för tionde gången klockan fem på morgonen, säger Jessica.