Mobilspelet som gör det roligt att leva hälsosamt

Spela på mobilen, och få ett hälsosammare och rörligare liv. Det är tanken med nya spelappen GoGlad från Hushållningssällskapet.

Enkelt även för den som behöver stöd

– Vi använder den senaste tekniken inom spelutveckling. Det är ett roligt spel för alla, och är lätt att förstå även för de som behöver lite extra stöd och vägledning. Allt för att förbättra hälsa och livskvalitet, säger Margareta Frost-Johansson på Hushållningssällskapet.

Spelet är utformat för och med personer med funktionsnedsättningar. Det har tagits fram i nära samarbete med personer i målgruppen, som förstås även varit testare. Spelet är gratis, och finansieringen kommer från Allmänna Arvsfonden. Några organisationer som FUB har också varit samarbetspartners.

Spelappen GoGlad
Många har deltagit i framtagningen av spelet GoGlad, bland annat organisationer som FUB och flera olika personer med funktionsnedsättningar.

Så funkar spelet GoGlad

Spelet går ut på att man ska odla virtuella grödor, men användaren måste ta sig runt till olika fysiska platser för att samla frön, plantera, skörda och så vidare. Med hjälp av GPS-teknik har spelet koll på hur man förflyttar sig.

Frön får man genom att gå – för varje 100 meter man flyttar sig så kommer det ett nytt frö automatiskt i spelet. Därefter sår man fröet genom att hålla upp mobilen och trycka på fotoknappen. Man sår frön i ett artificiellt lager på verkligheten.

GPS-koordinater får spelet att minnas var man sått fröet. Man kan inte odla plantorna närmare varandra än 100 meter vilket gör att man behöver gå vidare för att plantera nästa frö.

Spelappen GoGlad
För varje 100 meter man går får man nya frön, som sedan kan planteras på valfri fysisk plats.

 

Plantorna måste skötas

Därefter ska man vattna, ta bort insekter och rensa plantan. Det får man gör mellan vissa tidsintervall så man måste gå tillbaka till plantan vid några tillfällen för att göra detta. Till sist skördar man plantan som ingår i det recept som man valt att samla frön och ingredienser till.

Spelappen GoGlad
Spelet minns var man planterat, och det är viktigt att sköta om grödorna.

50 olika recept på maträtter

Därefter kan man gå till köket i spelet och tillaga maträtten. Om det behövs ytterligare ingredienser som inte odlas går man till butiken i spelet och handlar det. Det finns 50 recept i spelet som finns i 20 olika nivåer.

Spelappen GoGlad
Målet är att tillaga olika maträtter, och svårighetsgraden ökar successivt.

 

Tag hjälp av vänner

– Målet är att samla ingredienser till recept, och svårighetsgraden ökar successivt. Spelet har även en social funktion genom att man kan lägga till vänner. Vänner kan hjälpa varandra att ta hand om odlingarna och skicka små hälsningar, berättar Margareta Frost-Johansson.

Läs mer om spelet på webbplatsen goglad.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *