Modern krycka – på två hjul

En modern krycka på två hjul. Den nya ”enhandsrollatorn” är en svensk uppfinning som passar både yngre och äldre som behöver ett extra gånghjälpmedel.

– Man ser inte gammal ut om man använder Rollermate, säger Jesper Sigbjörnsson, konstruktören som är en av uppfinnarna bakom produkten.

– Det var för sex år sedan som jag och en tidigare kompanjon startade utvecklingen av Rollermate. Vi såg hur användbart det kunde vara och bestämde oss för att lägga allt annat åt sidan. Själv tänkte jag att detta hade varit perfekt för min mormor som gick med cykeln eller sparken när hon gick till affären för att handla. Om hon levt nu skulle jag köpt en rollermate till henne, berättar Jesper.

Foto på fotbollsspelare med Rollermate.Han är själv lite förvånad över att ett så här enkelt gånghjälpmedel inte har funnits på marknaden. De flesta som testar Rollermate blir glatt överraskade. Ett problem är att det finns alltför få återförsäljare av hjälpmedel i Sverige, menar Jesper Sigbjörnsson.

– Utvecklingen går allt mer mot att vi köper egna hjälpmedel, men det finns fortfarande bara ett fåtal återförsäljare. Det verkar som att det blir enklare att nå ut på marknader utomlands. Österrike, till exempel, har flera hundra återförsäljare vilket kan jämföras med några tiotal i Sverige, säger han.

De första 500 exemplaren av rollermate levererades från fabriken i Kina nyligen och nu återstår det att se hur snabbt de hittar ut till nya användare.
– Det finns många som har behov av ett gånghjälpmedel men som kanske tvekar inför rollator och samtidigt behöver något mer än en krycka, för att kunna ta med varor, få mindre stötig gång och för att kunna ta med på bussen eller flyget, säger Jesper Sigbjörnsson.

På Leva & Fungera i Göteborg 5-7 april blir det möjligt att testa enhandsrollatorn i Rollermates monter.