”Nonchalant av Anders Borg” – Unga synskadade om vårbudgeten

Det är nonchalant av regeringen och finansminister Anders Borg att inte prioritera arbetet med att göra Sverige tillgänglig. Det säger Catarina Ahlquist i Riksorganisationen Unga Synskadade i en besviken kommentar till vårbudgeten.

Hon anser att regeringen har gett upp handikappolitikens mål om att Sverige ska vara tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar senast år 2010.

– Vi som har en synnedsättning kan inte lita på att bussen vi ska åka har hållplats- eller linjeutrop och såväl biljettautomater som många kösystem är otillgängliga för oss. Det känns konstigt och nonchalant att inte ens regeringen förstår att tillgänglighetsarbetet måste högprioriteras, säger Catarina Ahlquist.

Unga Synskadade begär nu att regeringen och finansministern satsar mer pengar på tillgänglighet.
– Tillgänglighetsarbete kostar pengar, pengar vi hoppas att regeringen är villig att satsa i kommande budget. När nu Sverige ska tillträda den nya FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar är det hög tid att vi undanröjer de hinder att åtnjuta mänskliga rättigheter som denna grupp idag möter, säger Victoria Öjefors, ordförande i Unga Synskadade.

Läs mer på Unga Synskadades webbsida på http://www.ungasynskadade.se