Nordisk tävling söker framtidens hjälpmedel och lösningar

Saknar du ett hjälpmedel eller en innovativ lösning för att du eller någon du känner ska kunna leva ett självständigt liv? Har du en smart lösning? Då kanske du bör söka till den stora nordiska innovationstävlingen ”The Nordic independent living challenge”, som drar igång den 5 februari.

– Tävlingen är öppen för alla som har en bra idé – brukare, företag, studenter och vård- och omsorgspersonal. Det vore fantastiskt roligt om vi kunde nå ut till brukarna. Vi tror att det ofta är där de absolut bästa idéerna finns, säger Maria Kleine, projektledare på Stockholm stad.

Bakom tävlingen som inspirerar till uppfinnarglädje och innovation, står de fem nordiska huvudstäderna och Nordiska rådets ”Nordic innovation”. Mellan den 5 februari och den 15 mars kan man skicka in sitt bidrag med en idé om ett hjälpmedel eller en annan innovativ lösning på ett problem.

– Huvudmålet är att vi vill hitta bra idéer som kan bidra till att personer med funktionsnedsättning eller äldre får möjlighet att leva ett mer självständigt liv. I första fasen behöver man inte lämna in något avancerat, det räcker med att man skriver några rader där man beskriver sin idé, vilken målgrupp man vänder sig till, vilket behov som finns och vilken lösning eller produktidé som kan täcka upp för detta. Alla är välkomna att lämna in sitt bidrag, säger Maria Kleine.

Efter första gallringen kommer tävlingsarrangörerna arrangera ett matchmaking-event där alla som kommit vidare kan träffas och utbyta idéer. Då finns möjlighet för företag, aktörer och privatpersoner att gå ihop med varandra.

– Det viktigaste är alltså idén, vi kommer stötta alla som går vidare i tävlingen och vissa kanske vill kopplas ihop med en större aktör. Om man har en idé, men känner att man inte kan eller orkar hålla i utvecklingsprocessen, går det bra att bara skicka in sin idé ändå. Vi vill också motivera våra tävlande till att arbeta över de nordiska gränserna för att ge större spridning, säger Maria Kleine.

Bidragen som till slut går vidare får stöttning med utveckling, prototyptester och att göra en affärsplan. Tävlingen pågår under ett och ett halvt år och det vinnande bidraget vinner en miljon norska kronor. Utöver det vinnande bidraget, går ett pris till bästa nordiska samarbete och ett till bästa studentbidrag.

– Vi hoppas att det blir en stor bredd av bidrag och att vi får in idéer från brukare och deras nära, det är ju de som är verkliga experterna på vad man behöver för att kunna leva ett självständigt liv, säger Maria Kleine.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *