Nu blir det roligare än någonsin att gå på mässa med barn

Hjälpmedelsmässan Leva & Fungera 5-7 april 2011 får extra fokus på barn och unga. Bland annat skapas Barntorget med hjälpmedel, lekplats och presentationer.
– Det är aldrig lätt att gå på en mässa med barn. Med Barntorget hoppas vi att vi ska göra mässbesöket roligare för fler barnfamiljer, säger Camilla Milger på MayDay Aid.

Hon berättar att de föräldrar till barn med funktionsnedsättningar hon träffat är mycket glada för att det blir ett barntorg på mässan i år.
– Alla är jättepositiva så jag är övertygad om att många vill besöka Barntorget. Som förälder tänker man ofta att det är besvärligt att gå på mässa med sitt barn, som kanske får kramper, blir snabbt hungrigt eller måste bytas på ofta, säger Camilla Milger.

– Om man går på mässa med barn så känner man ofta att man inte hinner gå runt hela mässan. Då är det suveränt att kunna gå till ett barntorg och få ett koncentrat av vad som finns. Här ska man även kunna sitta och ta det lite lugnare. Andas ut och samtidigt få tips och kunna känna och titta på produkter i lugn och ro.

– På Barntorget ska man kunna få ett samlat utbud av produkter för barn. Jag har ingen aning om hur många olika leverantörer som kommer att finnas där, men jag hoppas att det blir 15-20 olika utställare som visar produkter där, säger Camilla.

Dags göra något extra
– Vi har haft de här tankarna i många år och eftersom Leva & Fungera är en mässa som många barn och ungdomar besöker, tycker vi att det är dags att göra något extra, säger Camilla Milger.

Än så länge är innehållet på Barntorget inte spikat men gissningsvis blir det en hel del produkter inom områden som hygien, rullstolar, sulky, sängar, gåstolar och toastolar.

– Vi på MayDay Aid kommer att ha flera nyheter som sängar, gåstolar och toastol, säger Camilla Millger.

Vidare kommer det att finnas en lekplats som är bemannad av personal från Bräcke Diakoni. Passalen – Fritid för alla kommer också att medverka.

– Vi hoppas kunna bygga upp en miljö där det är roligt för barnen. Till­sam­mans ska vi göra en utforskande lekmiljö, säger Gisela Alft­­rén, Bräcke Diakoni.

Barnen ska kunna vara aktiva och prova på flera olika upplevelser.
– Vi vill skapa en upplevelse med en massa kul, lek och utmaningar för alla, säger Henric Strahl, som leder projektet Fritid för alla hos Passalen.

Bland annat kommer det att finnas en ”musikdusch” där man kan sjunga in en låt tillsammans och som sedan kan spridas vidare.
– Det är som en duschkabin där vi har riggat en liten studio. Det gjorde stor succé på ”Barnens kulturkalas”, berättar Henric Strahl.

Passalen, som är en ideell förening för fritidsverksamheter, kommer att finnas på plats på mässan och guida besökarna till musikduschen och annat som är på plats.
– Det mesta ska byggas under 2011 så än så länge har jag inga exakta detaljer, säger Henric när vi pratar med honom i julruschen.

I anslutning till Barntorget blir det även en mindre scen där utställare kan berätta om sina produkter.
– Vi på Bräcke Diakoni kommer att berätta om hur vi jobbar med konduktiv pedagogik i vår förskola för barn med rörelsehinder, säger Gisela Alftrén.

Hoppas på familjerna
Nu hoppas alla inblandade att det kommer många intresserade besökare, inte minst familjer.
– Vill att våra besökare ska kunna se och känna på sakerna för att komma underfund med vad som kan passa dem eller deras barn. Det är viktigt att vi fortsätter ha levande mässor där brukare, föräldrar och professionella hittar värdefull information om hjälpmedel och gärna tillsammans, säger Camilla Milger.