Nu kan du lyssna på tidningen i mobilen

Foto på inläsning av taltidning.Nu lanseras nya tal- och ljudtidningar som kan lyssnas på via Internet eller i mobiltelefonen.
– Tidigare har taltidningar lästs in och distribuerats via radionätet till speciella mottagare, på kassett och cd. Nu har vi istället gjort den tillgänglig på Internet, i mobiltelefonen eller Mp3/iPod. Det ger läsaren större frihet när man vill lyssna på tidningen, säger Göran Carlson, vd för Darub Produktion.

Två tidningar som är pionjärer på området är Expressen och facktidningen Säljaren, som hädanefter kan lyssans på var som helst bara man har mobil eller dator med internetkoppling.

Darub Produktion ingår i Irisgruppen som producerat talböcker och -tidningar sedan 50-talet.

– Det som från början var ett hjälpmedel för en viss grupp har blivit en produkt i form av ljudboken för alla. Vi är övertygade om att taltidningen kommer att gå samma väg. Den kommer att ta mer och mer formen som en kommersiell produkt. Den nya generationen konsumerar inte media på samma sätt, och tidningarna måste hitta alternativa konsumtionssätt. Ljud är definitivt ett av dessa, säger Göran Carlson.

Idag producerar Irisgruppen talversioner av cirka 130 olika tidningar.

Läs mer på Irisgruppens webbsajt http://www.iris.se/3511.html