Nya siffror om covid-19 inom personlig assistans, men ännu ingen överblick

Många personliga assistenter är oroliga för att deras assistansberättigade inte skulle överleva om de smittas av covid-19. Än så länge tycks smittspridningen inom personlig assistans dock ha varit mycket mindre än inom äldreomsorg och hemtjänst.

Humana uppger till Dagens Nyheter att färre än tio personer har smittats, av de 1900 personer som företaget anordnar assistans för. För Frösunda Omsorg uppges antalet smittade vara två personer av 900.

Någon heltäckande bild över läget inom personlig assistans finns dock inte, och Socialstyrelsen kämpar nu med att få grepp om situationen.

Information till alla assistansanordnare

Ett steg i detta var att Socialstyrelsen förra veckan kontaktade landets 100-tals assistansanordnare med information om hygienrutiner och utbildningar

Till Dagens Nyheter säger Karin Flyckt, samordnare av funktionshinderfrågor på Socialstyrelsen, att det är en utmaning att nå alla berörda.

En fråga för arbetsgivarna

– Vi är medvetna om att information inte når ut ordentligt och det är därför som vi nu har gjort samlade utskick som vi hoppas når alla personliga assistenter. I vilken utsträckning som informationen sedan når de enskilda medarbetarna är en fråga för arbetsgivarna, säger hon till DN.

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *