Nya svenska hjälpmedel som förenklar vardagen

Nya svenska hjälpmedel som underlättar kommunikation och en mängd andra vardagsuppgifter lanseras nästa vecka på Fokus Hjälpmedel i Västerås.
Nyheterna Homebasic och Nova kan få banbrytande betydelse i skola, hem och på arbete, anser leverantören Abilia.

Homebasic är ett helt paket med hjälpmedel som ska skapa trygghet i bostaden genom stöd med tid och påminnelser, omgivningskontroll och larm.

Kärnan i Homebasic är den digitala kalendern Memoplanner. Den fungerar som en central, till vilken man kopplar videotelefoni via Skype, album, SMS och en rad olika sensorer.

När sensorerna aktiveras varnar Memoplanner med bilder och intalade meddelanden som ger påminnelser och instruktioner.

Memoplanner har många olika funktioner och kan styras både av brukaren och av anhöriga eller personal, även via internet.
För att underlätta kontakterna med anhöriga och omvärlden kan en förenklad version av programvaran Skype användas för videotelefoni, förutsatt att man har internetuppkoppling.

Sensorer i Homebasic kan även användas för att automatiskt tända belysning när brukaren kliver ur sängen på natten. Om man lämnat köket med spisen påslagen registrerar sensorerna detta och Memoplanner ger ett kognitivt stöd och talat meddelande med lämplig information.

Bild på Nova

Den andra nya produkten är Nova (bilden ovan), som är avsedd för personer med rörelse- eller talsvårigheter.

Nova ingår i Rolltalk, Abilias produktfamilj för kommunikationshjälpmedel. Listan över funktion är lång och omfattar bland annat rullstolskörning och sätesjustering, Skype, talsyntes, fjärrkontroll (för TV, dörrar och andra saker i hemmiljön), internet, e-post, SMS, kalender och kamera. Nova har även en e-bokläsare (en anpassad version av Kindle) och full tillgång till operativsystemet Windows.

En viktig fördel med Nova är, enligt Abilia, att det är så enkelt att använda alla funktioner ”i farten”, direkt på en bildskärm. Programvaran kan snabbt och enkelt anpassas även av nybörjare. Användaren kan anpassa huvudmenyn för att lyfta fram de funktioner som är viktigast. Man kan också skapa genvägar. Vidare kan användaren välja styrsätt och finjustera detta.

Rolltalk Nova är färdiganpassad till en rad olika rullstolsmärken och modeller och säljs därför i färdiga paket.

Mer information om produkterna finns på tillverkarens hemsida www.abilia.se

Fokus Hjälpmedel. Här kan du läsa mer om hjälpmedelsmässan som anordnas i Västerås den 17-18 oktober 2012.