Nya TV Fyris vill sticka hål på fördomar

Nu startar Fyris dagliga verksamhet i Uppsala kommun även webb-TV. Radio har man sänt sedan 2009. Gruppen vill med sina reportage sticka hål på de fördomar som finns kring funktionsnedsättningar.

– Alla som jobbar här är väldigt kompetenta, det är en stor och livlig redaktion och absolut ingen låtsasverksamhet, säger Mattias Carlgren, stationschef på Radio Fyris.

Han menar att många, exempelvis arbetsgivare, bara ser funktionsnedsättningen istället för individen.

– Då missar man alla de kvaliteter som personerna besitter.

Handledarna är utbildade inom media och lär bland annat ut hur tekniken fungerar. Deltagarna jobbar som redaktörer, redigerare, ljudtekniker och webbbredaktörer. Idén till webb-TV har funnits sedan länge och en liknande verksamhet finns i Danmark, ”TV Glad”, som fungerar som modell.

– Vi fick möjlighet att utveckla verksamheten vilket är jätteroligt. Totalt är vi 14 redaktörer och två handledare. Det är inte diagnosen som styr, utan det man ”vill” och vad man är intresserad av. Man måste dock ha ett LSS-beslut.

Den 4 maj ska webbTV-sändningarna börja och är precis som radioverksamheten en del av Fyris dagliga verksamhet och finansieras av Uppsala kommun. De första projekten är bland annat ”Sebbes effekt” – samhällsredaktören Sebastian Eneman intervjuar lokalpolitiker samt ”Mat med Andreas” – ljudtekniker Andreas Lindholm tipsar om hur man lagar en god och näringsriktig måltid för endast 40 kronor.