Nytt försök att få Lars Ohly att avgå

Fyra avhoppade ledamöter av Funktionsrätt Sveriges styrelse gör ett nytt försök att få Lars Ohly att lämna ordförandeposten. I en debattartikel på SvD.se uppmanas Ohly att avgå för att rädda organisationens trovärdighet.

De fyra avhopparna bakom debattartikeln är Bengt-Erik Johansson, Pelle Kölhed, Maria Lundqvist Brömster och Ines Uusmann:

– Vi, som lämnat styrelsen, arbetar vidare i våra förbund. Fortfarande finns möjligheten för organisationen att återfå sin position som en viktig och tillitsfull röst i arbetet för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna leva ett gott liv som andra. Men då måste Lars Ohly lämna posten som ordförande. Funktionsrätt Sveriges trovärdighet står på spel!

Splittringen beror på en ordförande som har funnits i rörelsen under knappt ett halvår

Avhopparna beskriver Funktionsrätt Sverige som en organisation i kris:

– Splittringen i Funktionsrätt Sverige beror på beteendet hos en ordförande som har funnits med i funktionsrättsrörelsen under ett knappt halvår. Vi fyra, tidigare styrelseledamöter, valde att lämna styrelsen då vi inte med trovärdighet kan företräda Funktionsrätt Sverige med en ordförande som kränkt en annan människa och därmed brutit mot grundläggande mänskliga rättigheter.

Den 19 januari möts Funktionsrätt Sverige för en extra kongress där en av punkterna på dagordningen är “framtiden utifrån den uppkomna situationen samt förtroendet för ordförande”.

Avhopparna kritiserar att dagordningen inte anger att något beslut om ordförandeposten ska fattas på extrakongressen:

– Många av de organisationer som ingår i Funktionsrätt Sverige och många länsförbund har krävt Ohlys avgång, men det tar han inte någon hänsyn till. Han tar hellre strid för sin person än att se till organisationens bästa. Inte minst mot bakgrund av kommande valrörelse och ett stort behov av opinionsarbete är det viktigt att Funktionsrätt Sverige är enat och har hög legitimitet. Detsamma gäller trovärdigheten gentemot regering och riksdag när frågor om mänskliga rättigheter ska hävdas, heter det i debattartikeln.

 Jag kommer självklart att acceptera och respektera majoritetens beslut, oavsett vad det blir.

I en tidigare artikel på HejaOlika (den 14 december 2017) kommenterade Lars Ohly avgångskraven så här:

– Jag och styrelsen har varit överens om att demokratin och stadgarna är det viktigaste att hålla sig till i tider av oro. Jag kommer självklart att acceptera och respektera majoritetens beslut, oavsett vad det blir. Det hoppas jag att alla är beredda att göra.

HejaOlika har sökt Lars Ohly för en ny kommentar till avgångskravet.

Läs mer

Lars Ohlys strid för sin person har orsakat kris

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *