Nytt genombrott på gång: Tusentals behöver servohandsken

Servohandsken från svenska Bioservo Technologies går från klarhet till klarhet. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan bekostar den som arbetshjälpmedel. Nu hoppas företagets vd Tomas Ward att även landstingen ska godkänna handsken som generellt hjälpmedel.

SEM Glove, eller ”robothandsken” som den ofta kallas, är en svensk solskenshistoria. En spännande produkt som påminner om science fiction. En uppfinning med rötterna i svenska universitets- och sjukhusvärlden, utvecklad med statligt stöd. Ägd av privatpersoner och statliga Almi.
Och med en enorm potential på en global marknad.

Dessutom är servohandsken ett exempel på hjälpmedel som har snabb och tydlig effekt. Användare som testar handsken behöver mindre än en vecka för att se om den fungerar eller inte.

– Alla vi möter är väldigt intresserade, både arbetsterapeuter, sjukgymnaster och brukare. Men sedan är det en tröghet i hjälpmedelssystemet, säger Tomas Ward.

Målgruppen är stor. Genom att dra på sig handsken kan tiotusentals svenskar med svag handstyrka få ett bättre grepp, så att man kan sköta ett jobb, laga mat hemma eller ha en aktiv fritid som golfspelare eller i trädgården.

Användningsområdena är nästan oändliga och Bioservo håller koll på många tänkbara marknader. Ute i Europa och USA finns intresse för en industriversion av handsken. En annan utvecklingsmöjlighet är att anpassa handsken för strokerehabilitering, också det en jättemarknad där handsken skulle kunna göra stor nytta.

Än så länge har Bioservo inga stora försäljningsvolymer, men nästan tusen personer har provat handsken under våren.

– Det rör sig fort nu, säger Tomas Ward vars företag nyligen fått återförsäljare i Norge, Danmark och Finland. Jag tror att vi ganska snart kan få ut hundratals handskar bara i Sverige.

Det största hindret för produktens spridning är att inget landsting ännu godkänt produkten som hjälpmedel. Att göra specialansökningar som enskilda ärenden är tidskrävande.

– Jag önskar att landstingen vore mer intresserade av helt nya produkter. De borde helt enkelt göra en satsning och ta in ett antal handskar så att man får erfarenheter. Många hjälpmedelsförskrivare kan idag inte ens prata om nya hjälpmedel som inte finns på deras listor.
– Eftersom detta är en helt ny produktkategori är det svårt att nå ut, även om behovet är stort hos brukarna. Vi jämförs idag med griptänger och burköppnare men vår servohandske är något helt nytt. Vi kallar det ett krafthjälpmedel.

 

Foto på servohandsken.
Servohandsken kan hjälpa tusentals svenskar som har svag handstyrka.

– Personer som behöver vår servohandske har idag svårt att klara sig själva i det dagliga livet, men med handsken får man möjlighet till ett aktivt liv och högre livskvalitet. Samhället kommer att spara pengar genom att man inte behöver någon som kommer hem och hjälper till med vardagssysslor bara för att man själv är svag i händerna.

Bioservo har många planer på vidareutveckling. Förutom nya versioner för andra marknader, exempelvis strokerehabilitering, behövs nya modeller som har andra färger, annan design och så vidare.
– Unga användare vill nog gärna att den ser tuffare ut. Den kanske ska vara rosa istället för svart, vad vet jag, säger Tomas Ward.

Det mesta snurrar allt fortare för Bioservo – men fortfarande väntar man på det stora genombrottet i form av ett godkännande hos svenska landsting.
Det faktum att servohandsken än så länge bara förskrivs som arbetshjälpmedel är ett stort problem.

– Det skulle vara så skönt att kunna hjälpa alla andra som har en funktionsnedsättning men som inte är i arbetslivet. De har ju ett stort behov i det dagliga vardagslivet, de är värda att kunna klara sig själv och känna trygghet i vardagssituationer, självständighet helt enkelt, säger Tomas Ward.