Ökad självkänsla genom anpassade kläder

Hjultorget kommer i år även att bjuda på modevisning. Åsa Stenmark Design från Linköping syr kläder med olika funktioner – en dragkedja i ryggen eller längs jackärmarna – allt för en så exakt passform som möjligt.

– Bara för att man använder rullstol betyder inte det att man vill identifieras med den, säger Åsa Stenmark, grundaren av företaget.

Hon har varit verksam i 15 år sedan hon lade jobbet som undersköterska åt sidan.

– Jag kände att jag inte var undersköterska ”i själen”, jag ville vidareutveckla det jag brann för och pysslade med på nätterna; nämligen att sy.

Hon inspireras av det mode hon ser andra bära ute i samhället och har även startat en webbutik som komplement till butiken i Linköping.

– Man kanske vill vara punkrockare, hiphopare eller ha en mer söt stil, jag vill möjliggöra för alla att kunna klä sig snyggt efter sin egen smak även om inte kroppen fungerar.

På frågan om det inte är svårt att beställa rätt storlek om man inte kan prova kläderna, svarar Åsa Stenmark att hon har frångått de traditionella kroppsstorlekarna och anger istället måttet på själva plagget. Exempelvis måttet mellan sidsömmarna på en blus utsträckt på ett plant underlag. Då kan man också mäta och jämföra med en blus som man har hemma eller ange måttet för den om man vill göra en beställning.

Plagg som Åsa Stenmark säljer är till exempel byxor som är högre baktill, kavajer som går att öppna upp i ryggen samt vinterjackor med öppning i ärmarna.

– Grejen med funktioner som till exempel dragkedjor i ryggen eller längs ärmarna, är att personen i fråga kan ha kläder med mer exakt passform. Man slipper gå omkring i mysbyxor eller andra bylsiga kläder. En kropp kan ju se ut på flera sätt och ändå ha samma mått. Det är också olika vilken grad av rörelsefrihet man vill ha när man bär plagget.

Företaget syr även upp på beställning och säljer kläder med eller utan funktioner. Helt nyligt öppnade Åsa Stenmark en ny butik i Stockholm.

– Men just nu har vi bara öppet när kunderna ringer och bokar tid, butiken är obemannad. Där finns det färdiga kläder som man kan köpa direkt.

Återförsäljare av Åsa Stenmark Design finns förutom i Linköping även i Västerås, Malmköping och Östersund.