Omöjligt att planera semester via webben

Vill du planera och boka semestern via webben? Glöm det!
Om du har funktionsnedsättning måste du själv ringa runt för att ta reda på tillgängligheten för aktiviteter och boende.

Bara 6 av 119 granskade turistbyråer har tydlig information om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning på sina hemsidor.
Det uppger assistansföretaget Humana som har har gått igenom turistbyråernas webbsajter nu under augusti.

För den som har en funktionsnedsättning och vill semestra i Sverige är det svårt att finna information om vilka aktiviteter och boenden som är tillgängliga på turistbyråernas hemsidor. Byråerna måste bli bättre på att lägga ut information om tillgänglighet och göra det möjligt för alla att boka på nätet, säger Jonatan Arenius, projektledare på Humana.

Av de 119 webbsajter som studerats av Humana har bara sex en tydlig flik eller länk till tillgänglighetsinformation eller till guider som visar vilka platser eller lokaler som är anpassade. 

Det vore enkelt att förbättra webbsajterna med information om tillgänglighet, anser Humana.

– Idag har personer med funktionsnedsättning oftast ingen hjälp av hemsidorna och måste lägga tid på att ringa runt för att få information. För många föräldrar som har barn med funktionsnedsättning tar omvårdnaden mycket tid och energi och de har inte möjlighet att ringa runt och leta, säger Jonatan Arenius.