Östhammar i topp för tillgänglighet
Östhammar toppar listan före Osby och Gävle när det gäller kommuner som är bäst på tillgänglighet, medan Arjeplog, Heby och Boden ligger på de tre sista platserna i företaget Humanas tillgänglighetsbarometer.
Barbro Mattsson, som under tio år har varit ombudsman för HSO, handikappföreningarnas samarbetsorganisation, i Östhammars kommun, är glad men inte helt förvånad över utmärkelsen:
– Vi har haft ett otroligt bra samarbete med kommunens politiker och tjänstemän, lovordar hon.
Hon ger även beröm till kommunens fastighetsägare, som med mycket få undantag har visat stor förståelse och ställt sig positiva till förändringar för att förbättra tillgängligheten.
Redan på kommunens hemsida ges en vink om att detta är en viktig fråga för de styrande i Östhammar: där finns en flik för Tillgänglighet, som sedan hänvisar till HSO och den nuvarande ombudsmannen Helena Ahlgren. Hon efterträdde Barbro Mattsson när hon gick i pension tidigare i år:
- Jättekul, men det är Barbro som skall ha äran för det här, säger Helena Ahlgren.
Tillgänglighetsbarometern har gjorts sedan 2010 av Humana, som är Sveriges största företag inom personlig assistans och individ- och familjeomsorg.
Harald Wessman, företagets affärsområdeschef för assistans, konstaterar i en kommentar till rapporten att visserligen är det många som arbetar hårt med dessa frågor ute i kommunerna men att det ändå finns två tydliga tendenser: Den ena är att många kommuner inte systematiskt arbetar med tillgänglighetsfrågor, den andra är att relativt enkla åtgärder uteblir, trots att de spelar stor roll för människor med någon form av funktionsnedsättning.
Det kan handla om att ställa krav på att uteserveringar ska vara tillgängliga när tillstånd ges till krogar, eller att se till att den kultur som kommunen finansierar är tillgänglig för alla.
Harald Wessman noterar också att flera av frågorna funnits med hela tiden, och menar att utvecklingen på flera av områdena i stort inte alls har gått framåt.
Tillgänglighetsbarometerns topp och botten
Enkäten som ligger till grund för tillgänglighetsbarometern har skickats ut till samtliga 290 kommuner som finns i landet, och 158 av dem har svarat på minst tio av de sexton olika frågor som ingick i enkäten.
Frågorna handlade om såväl vilka styrmedel som finns för att förbättra tillgängligheten som om hur det faktiskt ser ut på de områden som kommunen ansvarar för, och det är ett brett spektrum av kommunala verksamheter och ansvarsområden som har behandlats.
Det kan noteras att rankingen på listan inte följer något mönster, så att större eller mindre kommuner skulle ligga bättre till. De relativt små kommunerna Östhammar och Osby är etta och tvåa, medan Stockholms stad är sjua på listan. Inte heller finns några regionala mönster: såväl vinnaren Östhammar som nästjumbon Heby finns i Uppsala län.
De tio bästa kommunerna:
(med fjolårets placering inom parentes)
1 (10) Östhammar, Uppsala län
2 (1) Osby, Skåne län
3 (3) Gävle, Gävleborgs län
4 (8) Umeå, Västerbottens län
5 (2) Borås, Västra Götalands län
6 (20) Östersund, Jämtlands län
7 (20) Stockholm, Stockholms län
8 (15) Sjöbo, Skåne län
8 (131) Västerås, Västmanlands län
10 (6) Gislaved, Jönköpings län
De elva sämsta av de som svarat:
(fjolårets placering inom parentes)
149 (99) Vimmerby, Kalmar län
149 (156) Värmdö, Stockholms län
151 (95) Lessebo, Kronobergs län
152 (162) Dorotea, Västerbottens län
152 (deltog ej) Åmål, Götalands län
154 (70) Karlsborg, Västra Götalands län
155 (deltog ej) Munkfors, Värmlands län
156 (24) Boden, Norrbottens län
157 (81) Heby, Uppsala län
158 (deltog ej) Arjeplog, Norrbottens län
Läs mer
Information om Humanas tillgänglighetsbarometer finns här.