Parasport drabbas hårdast – halverad aktivitet

– Halverad aktivitet bland vuxna med funktionsnedsättning är nästan ofattbar och oerhört allvarlig.
Det säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet.

Skrämmande minskning

Bakgrunden är att förbundet ser ”en skrämmande minskning” av idrottsaktiviteterna till följd av pandemin. Och det som har minskat allra mest är parasport för personer med funktionsnedsättningar.

Nedgången som sågs under förra våren förstärktes under hösten, enligt statistiken för så kallat LOK-stöd. Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd och kan sökas av idrottsföreningar. För personer med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns för LOK.

– Vi är fortfarande mitt inne i pandemin och jag ser hur idrottsföreningar och ledare med imponerande tålamod försöker göra rätt, hålla igång så mycket som går och samtidigt behålla så många av sina aktiva som möjligt. Men det är en oerhört tuff uppgift, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Parasport minskade 51 procent

Och värst drabbat är alltså idrottsaktiviteter för personer med funktionsnedsättningar. Nedgången för LOK-stödet för parasport är nästan 51 procent för år 2020.

Riksidrottsförbundet hoppas nu att regeringen ska lyssna på nödropen.

– Mer träffsäkra restriktioner och besked om kompensationsstöd från regeringen behöver komma nu. Onödigt mycket idrott står stilla och regeringen ger inget ekonomiskt stöd från 1 mars, säger Björn Eriksson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *