Paro – en sällskapsrobot som stödjer och läker

Paro är sällskapsdjuret som varken rivs, ger allergi eller behöver vaccineras.
– Paro öppnar för kommunikation för den som inte kan prata, till exempel barn som har hjärnskador, berättade Lone Gaedt, projekledare på Teknologisk Institut i Danmark.

Det handlar om en interaktiv sällskapsrobot från AIST i Japan som visades upp på ID-dagarna tidigare i oktober och där väckte stor uppmärksamhet.

På den svenska marknaden finns Paro ännu inte, men syftet med demonstrationen på ID-dagarna var förstås att väcka intresse i den svenska hjälpmedelsvärlden, så att roboten även kan lanseras här.

Paro har fem olika typer sensorer som gör att roboten kan känna av omgivningen och reagera på smekningar etcetera. Paro kan även känna av varifrån ljud kommer och kan lära sig olika beteenden.
Det danska institutet genomför ett projekt för att kartlägga vilken betydelse den lilla robotsälen har för personer med hjärnskador, demens och andra funktionsnedsättningar. Undersökningar visar att Paro kan minska stress och stimulera till kommunikation.

På den danska marknaden kostar Paro cirka 34 000 danska kronor. Webbadressen till Teknologisk Institut är www.teknologisk.dk och mer information om roboten finns på www.parorobots.com