Politiker till attack mot försäkringsbolag som nobbar barn

Både socialdemokratiska och borgerliga politiker har idag krävt åtgärder för att tvinga fram nya barnförsäkringar som även skyddar barn med funktionsnedsättningar.

Den utlösande faktorn var att Sveriges Radios Ekot på morgonen rapporterade att flera försäkringsbolag nu nekar även barn med ADHD-diagnos att teckna fullvärdiga försäkringar.

Jan Ertsborn (FP) som är vice ordförande i Riksdagens civilutskott säger till Ekot att han ska ta upp frågan om en mindre utredning för att ta ställning till en eventuell lagändring.

Civilutskottets ordförande Veronica Palm (S) säger att regeringen kan ta tag i frågan direkt genom att följa upp den senaste förändringen i försäkringsavtalslagen.

– Lagstiftarens intentioner var att barn självklart ska ha rätt till skydd. Nu har vi sett att det inte riktigt blivit så och då måste regeringen följa upp lagen, säger Veronica Palm till Ekot.

Enligt Ekot hade Trygg Hansa inte beviljat ett enda barn med ADHD-diagnos fullvärdig försäkring under 2010. Konkurrenterna If och Länsförsäkringar har enligt dessa uppgifter nekat hälften av ansökningarna.