Regeringens plan: Allt färre får assistans

UPPDATERAD. Antalet personer som får assistansersättning fortsätter att minska med hundratals personer de kommande åren, enligt regeringens vårproposition som las fram idag.

[elementor-template id=”18546″]

 

Regeringens uttalanden om att ”alla som har rätt till assistans ska få det” verkar alltså inte betyda att handläggningen blir mer generös.

 

Kommentar från socialdepartementet:
”Vi kommer att genomföra flera förändringar”

Lena Hallengrens pressekreterare har lämnat denna kommentar på artikeln:

”Det här är enbart baserat på den prognos regeringen har fått från Försäkringskassan för det här året. Det är en följd av de förändringar i praxis vi har sett under flera år. Det är också därför regeringen kommer att genomföra flera förändringar. Vi börjar med andning och sondmatning, men det är bara ett första steg.”

 

År 2014 hade mer än 16 000 personer statlig assistansersättning. Det har minskat kraftigt och motsvarande siffra för 2018 landade på 14 596 personer.

Prognosen på sidan 98 i vårpropositionen visar att antalet personer med assistansersättning fortsätter att minska år för år. Jämfört med 2018 räknar regeringen med en minskning på mer än 500 personer till år 2022 då 13 967 personer väntas ha assistansersättning.

Regeringen har lyft fram att man ökar assistansbudgeten för att personer som behöver hjälp med andning och sondmatning. Detta bedöms beröra ett 50-tal personer, främst barn.

Men totalt sett blir det alltså svårare att få assistans eftersom regeringen räknar med en minskning på 500 personer trots att folkmängden ökar.

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *