Regeringen saknar handlingsförmåga – budskap i hård riksdagsdebatt
Socialdepartementet fick mycket ovett i riksdagen på onsdagen.
Oppositionen radade upp exempel efter exempel på passivitet.
LÄS ÄVEN:
Riksdagens krav: Rädda ledsagning och assistansersättning
”Reformerna verkar ha fastnat”
– Det händer alldeles för lite. Det är inte så att det saknas kunskap, eller förslag på åtgärder. Det som saknas är handlingsförmåga från regeringen, sa Christofer Bergenblock (C).
Det handlar inte bara om ledsagningen och assistansersättningen – två heta frågor som på onsdagen ledde fram till att riksdagen riktar tillkännagivanden till regeringen.
Christofer Bergenblock presenterade en lista med ytterligare exempel på, som han menar, att regeringen gör alldeles för lite.
Nedan återger vi exemplen med Christofer Bergenblocks egna beskrivningar.
1. Tolktjänsten
”I mars 2022 var handlingsplanen för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet färdig. Ett halvår senare var den även remissbehandlad och landade på regeringens bord.”
”Utredningen innehåller ett flertal viktiga förslag om hur rätten till tolk kan stärkas i allmänhet och i arbetslivet i synnerhet. Bland annat föreslås att en helt ny lag om tolktjänst. Så sent som för en månad sedan hade jag en interpellationsdebatt med socialtjänstministern om tolktjänstutredningen, men någon tidsplan för när innehållet i utredningen kan komma att genomföras gick inte att presentera.”
2. Huvudmannaskapet för assistans
”I början av 2023 landade huvudmannaskapsutredningen för personlig assistans på regeringens bord. Utredningen handlar om att samordna huvudmannaskapet för personlig assistans i syfte att skapa en större likvärdighet över landet och undvika att människor kommer i kläm mellan kommun och försäkringskassa. Det är en reform som funktionsrättsrörelsen väntat på länge och som samtliga partier i riksdagen har påstått sig stå bakom. I utredningen föreslogs ett införande i januari 2026 och eftersom Försäkringskassan sagt sig behöva två år för implementering så hade riksdagen behövt fatta beslut innan jul förra året. Så blev det inte. Istället verkar reformen ha fastnat hos socialtjänstministern.”
3. Färdtjänst
”Våren 2023 lade Trafikanalys en rapport på regeringens bord. I rapporten konstaterades det att rätten till färdtjänst minskat drastiskt under senaste tio åren vilket inte minst drabbat personer med funktionsnedsättningar. Särskilt utsatta förefaller personer med synnedsättning vara eftersom man ofta blir nekad färdtjänst med hänvisning till ordinarie kollektivtrafik, som ofta kan vara svårtillgänglig om man inte har tillgång till ledsagare.”
”Trafikanalys lägger ett antal förslag på förändringar i lagstiftningen för återställa rätten till färdtjänst och tydliggöra att tillståndet ska prövas utifrån den enskildes förmåga att förflytta och orientera sig längs hela reskedjan. Vad händer då med dessa förslag? Ja, tyvärr förefaller rapporten ha fastnat i en byrålåda hos infrastrukturministern.”
LÄS MER:
Allt fler nekas färdtjänst – så kan rättigheterna återställas
4. Ledsagning
”I Socialstyrelsens rapport i juni 2023 slås fast att rätten till ledsagning har kringskurits kraftigt under de senaste tio åren, vilket leder till att många personer med blindhet eller synnedsättning blir isolerade i sina hem alternativt helt beroende av anhöriga. Rapporterna om hur enskilda personer har drabbats har duggat tätt under de senaste åren. Mellan 2010 och 2022 har beslut om ledsagning för personkrets 3 i LSS minskat med 68 procent.”
”Istället blir man hänvisad till bistånd via socialtjänstlagen, som enbart ger rätt till skälig levnadsnivå och dessutom är avgiftsbelagd. Vad har då hänt efter att rapporten presenterades för ett år sedan. Ja, så vitt känt ingenting. Rapporten samlar istället damm på socialdepartementet.”
5. Föräldraavdraget
”Trots en rapport ifrån Försäkringskassan i oktober 2023 och en rapport ifrån Inspektionen för socialförsäkringen från januari i år, som båda visar att Försäkringskassan tolkar lagen på ett annat sätt än vad som var riksdagens avsikt, så är Tidöpartierna inte övertygade om att det har blivit fel, utan har gett uppdrag om att utreda frågan en gång till. Istället borde regeringen tillsatt en utredning om att förtydliga lagen, och beslutat om att minimera föräldraavdraget i väntan på denna utredning.”
Se riksdagsdebatten
Nedan kan du se hela riksdagsdebatten om stöd till personer med funktionsnedsättning.