Rusning efter vårdhundar för unga och gamla

Vårdhundar tog besökarna med storm på årets hjälpmedelsmässa i Linköping. Ingeborg Höök berättade om hur hon använder vårdhundar vid rehabilitering efter exempelvis förvärvad hjärnskada eller i skolan för elever med  koncentrationssvårigheter.

– Vi hade tänkt att i lugn och ro utbilda hundar och successivt ta oss ut till olika vårdplatser men ryktet har föregått oss och vi har redan mängder av förfrågningar, sa Ingeborg Höök, utbildningsledare vid Vårdhundskolan.

Under sitt seminarium berättade Ingeborg Höök gripande om de framsteg som gjorts inom äldrevården och nu siktar man in sig på barn och ungdomar.
– Nästa steg är barnrehabiliteringen i Uppsala, sa Ingeborg.

Föreningen Hälsans Natur har fått stöd från Allmänna Arvsfonden för projektet Hund i vården. Projektet ska löpa i tre år och genomförs tillsammans med bland annat Uppsala kommun och handikapporganisationer.

I år satsade Hjälpmedelsmässan i Linköping extra på seminarier. Det fanns 15 stycken att välja bland. Bland annat Föräldrakraftkrönikören Sören Olsson som pratade om ”Det annorlunda är inte fel. Det är bara annorlunda”.
Karl Grünewald berättade om sin bok Från idiot till medborgare och Helene Lidström, arbetsterapeut och doktorand vid Karolinska Institutet, berättade om sin studie om Hjälpmedel i skolan och på fritiden.

Hjälpmedelsmässan i Linköping pågick under onsdagen och torsdagen och besökarna kunde träffa dryga 50 utställare och 20 förbund. Föräldrakraft var naturligtvis på plats och informerade och delade ut tidningar.