Så fick Fredrik fart på snöröjningen när han blev fånge i sitt hem
Fredrik Jönsson blev mer eller mindre fånge i sin lägenhet när snövallarna blev omöjliga att forcera med rullstol.
Du får acceptera läget, tyckte hyresvärden.
– Då brast mitt tålamod, berättar Fredrik som till slut fick fart på snöröjarna.
Som ledamot av förbundsstyrelsen i Unga Rörelsehindrade ägnar Fredrik mycket energi åt att slåss för ett samhälle lika för alla.
Så naturligtvis accepterade han inte hyresvärdens förslag att ”gilla läget”.
Här berättar han om vad som hände.
– Vintern har inte varit lätt om man är funktionshindrad och som jag bor i en lägenhet i Trelleborg. Det har varit rena kaoset att ta sig fram på grund av dålig snöröjning. Min hyresvärd har lagt ut snöröjning på entreprenad och många gånger har mina föräldrar fått hjälpa mig ut för att jag överhuvudtaget skulle kunna komma till släkt och vänner under helgerna och till jobbet på vardagarna.
– Jag har egen bil men den kom jag inte fram till. Jag ringde först min hyresvärd och berättade mitt problem. Deras svar blev, om man läser mellan raderna: Du får acceptera läget. Då brast mitt tålamod och jag vände mig till lokaltidningen Trelleborgs Allehanda. Efter det blev det fart på både snöröjning och halkbekämpning.
Brukar snö ställa till problem eller var det här ett undantag?
– Jag tycker snö är fint men det har kommit så otroliga mängder denna vinter här nere i Trelleborg så det har varit jättesvårt. Men snön ställer alltid till det för oss med funktionsnedsättningar. De två senaste åren är inga undantag, tyvärr.
Har du några tips till snöröjare så att de kan underlätta så mycket som möjligt?
– De får inte glömma att röja inte bara för trafiken utan även för gångtrafikanter. Man ska kunna ta sig fram utan att riskera livet. Jag vet att det är dyrt med snöröjning och att det är ont om folk men forsla undan snön, när det börjar bli höga drivor, till ett öppet fält. Tänk på att göra gångarna över gatan bredare så att en rullstol eller barnvagn kan komma fram.
– Många kommuner har ju övergett saltet för att det är farligt för miljön och istället använder grus. För tillgängligheten så är salt bättre för då försvinner snön snabbare, blir mindre halt.
Hur är läget just nu vad gäller snön och tillgängligheten?
– Just nu håller snön på att smälta bort i Trelleborg och kommunen har börjat frakta bort snö från vissa delar av stan. Men än är det mycket slabbigt och moddigt. Man vågar inte ge sig ut med sin permobil för att man vet inte om man kommer att fastna.
Hur tycker du att tillgängligheten är i Trelleborg i allmänhet?
– Rent allmänt den väl ok men det finns väldigt mycket kvar att göra! Till exempel alla affärer längs gågatan som har just den där LILLA trappan som blir ett STORT hinder om man vill in med rullstol.
Du är engagerad som kassör i Förbundet Unga Rörelsehindrade, har förbundet vidtagit några åtgärder apropå snöröjning?
– Jag vet att Rasmus Isaksson på DHR Skåne har medverkat i Sydnytt angående snöröjningen i Malmö och att Maria Johansson på DHR har varit med i ABC Nytt.
Vad är viktigast för dig inom Unga Rörelsehindrade?
– Det är att vi kämpar för ett samhälle lika för alla. Inom kort ska jag börja jobba med vårt förbundsmöte som kommer att hållas hösten 2011.
Vad har du för planer resten av vintern?
– Jag hoppas att snön försvinner fort! Och att solen vill komma fram och sprida hopp om en vacker vår och sommar. Annars jobbar jag på som vanlig på IT-enheten på Trelleborgs kommun. Jag ser också fram emot förbundsstyrelsemötena med Unga Rörelsehindrade och en temaghelg i vår.