”Så här räddar du dig om du möter ett CP på stan”

Under natten har GIL genomfört en ny aktion mot diskriminering i Göteborg. Haga och andra utvalda stadsdelar har märkts ut som ”CP-fria” zoner genom sprejmålning och överklistrade turistkartor.

– Vi vill förmedla känslan av hur vi upplever staden, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på assistanskooperativet GIL.

– För oss med begränsad rörlighet finns det flera stadsdelar där vi inte är välkomna – CP-fria zoner, helt enkelt. Faktum är att ca 70 % av svenska innerstäder är otillgängliga för personer med funktionsnedsättningar och det stänger ute oss från en stor del av stadsrummet, säger Anders Westgerd.

Syftet är att få kommunen att göra staden mer tillgänglig, men även att få allmänheten att tänka mer kring tillgänglighetsfrågor i vardagen.

GIL har även släppt en ny animerad film som sprids via webben och sociala medier. Filmen handlar om hur man ”räddar sig” från att möta personer med funktionsnedsättningar.

– Filmen beskriver hur du snabbast tar dig till Haga om du möter ett CP. Staden älskar att skryta för turister om fina Haga, men Haga är en av Göteborgs största ”CP-fria zoner”, säger Anders Westberg.

Se filmen om hur du räddar dig ”Om CP:t kommer”:

Om CP:t kommer from GIL Personlig assistans on Vimeo.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *