Så ska fler få chansen att jaga och vistas i naturen

Att ta sig fram till jaktpasset eller till favoritfiskestället när man sitter i rullstol kan vara lite knepigt, det vet Örebrobon Rikard Södergren. Nu startar han och Jägareförbundet ett projekt för att underlätta för personer med funktionsnedsättning att komma ut i naturen och att jaga.

Samarbetspartners i projektet ”Jakt för alla” är  DHR, NHR, Unga rörelsehindrade, Reumatikerförbundet och IfA. Flera olika jaktdistrikt i hela Sverige är involverade, från Skåne till Norrbotten.

– Jag sitter själv i rullstol sedan tio år tillbaka och har bland annat märkt att det finns behov av tillgängliga skjutbanor. Därför sökte jag medel från Allmänna arvsfonden och kunde dra igång det här projektet, säger Rikard Södergren.

Han berättar att det till hösten kommer att finnas ett antal upplevelsedagar av jakt runt om i landet. I nuläget ligger fokus på att planera inför hösten och hur man bäst arrangerar jakt för personer med funktionsnedsättning. Det vill säga hur man anpassar tempo, framkomlighet och själva jaktpasset.

– Som sittande skytt kan man inte vända sig om. Det innebär att man måste skjuta ”igenom” passet istället för att stå mitt i, säger Rikard Södergren.

Under prova på-dagarna i höst kommer det även att ges möjlighet att testköra en Zoomcamp, en eldriven terränggående fyrhjuling.