Sexskämtet om Downs syndrom friat

Ett sexuellt skämt om flickor med Downs syndrom som sändes den i P3:s humorprogram ”Programmet som fortfarande inte får heta Bögradio” upprörde många lyssnare. Sammanlagt 35 anmälningar kom in till Granskningsnämnden. Men  nu väljer nämnden ändå att fria programmet.
   
– Jag kan bara uttala mig privat och som mamma. Men jag tror att jag talar för de flesta när jag säger att jag är besviken, säger Marita Wengelin, ordförande för Svenska Downföreningen.

Den 3 augusti 2006 sände programmet ett inspelat inslag av komikern Anders Celin. Inslaget framfördes som ett tal för gymnasieavgångselever med tips och råd, främst sexuella. Den delen som upprört lyssnarna löd:

”Förra veckan hade jag jättehäftigt sex med en tjej som gick i åttonde klass. Ja, nu vill jag inte att ni missförstår mig, bara för att hon gick i åttonde klass var hon inte minderårig, hon var över 20 år gammal, men i särskolan räknar man lite annorlunda. Ja, ni vet inte vad ni gått miste om förrän ni har provat att ha sex med en som har Downs syndrom. Det är som de säger, större tunga, större nöje.”

Marita Wengelin tycker att det är beklagligt att Granskningsnämnden friat programmet istället för att ta ett kraftfullt avstånd från den sortens humor.

– Det räcker inte att de skriver att det inte var ett bra inslag. Det här friandet ger andra komiker ett indirekt godkännande att skämta om liknande saker. Det hade varit en god sak att markerat att det här är fel.

Anders Celin avslutade sedan hela inslaget med:

”Ge aldrig upp. Men kom ihåg att ett nej är alltid ett nej. Så se till att välja tjejer som talar lite otydligt, som de med Downs syndrom till exempel. Men framför allt, ta inte allt ni hör på så stort allvar.”

I Sveriges radios yttrande står att de anser att det inte strider mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft (som programmet blivit anmält för). De tycker vidare att det stod klart för lyssnarna att udden i Anders Celins uppträdande var riktad mot de attityder och fördomar som finns om Downs syndrom och andra grupper i samhället.

Där håller inte Granskningsnämnden med. I sitt beslut hävdar de att det inte tydligt framgick att så var fallet. Vidare tycker de att lämpligheten att sända inslaget kan diskuteras med hänsyn till den varsamhet som krävs med inslag som kan verka kränkande mot vissa grupper. Däremot tror de inte att komikerns avsikt var att kränka personer med Downs syndrom och friar programmet.

Men Marita Wengelin är besviken på beslutet.

– Det är hemskt att man skämtar om flickor med Downs syndrom på det sättet, när man vet att det förekommer sexuella övergrepp på den gruppen. Mot sådana här skämt kan de ju inte försvara sig.

Hon håller med om att man måste kunna skämta om allt, men att skämten måste göras med kärlek, omtanke och respekt.

– Humorn ska ju omfatta alla i samhället. Nu är jag inte ståupp-komiker, men bland oss föräldrar går ju en humoristisk jargong om vår situation. Man använder sig av humor för att lätta upp tunga saker. Det borde även en komiker kunna göra på ett bra sätt. Komikern Jesper Odelberg, som själv är cp-skadad är ju en fantastiskt komiker eftersom han använder sig av självironi, säger Marita Wengelin.

Här kan du läsa beslutet från Granskningsnämnden: www.grn.se/grn/pages/ResolutionList____612.aspx