Simma lugnt…. assistenten blir en del av familjen

Hemma hos familjen Hagblom har man haft personliga assistenter i sex år. Erik Hag­blom som nu är tretton år har assistans dygnet runt. För ett år sedan hade han bara rätt till deltidsassistans, men efter många om och om men lyckades familjen få igenom sin ansökan om heltidsassistans.
– Vi har fått kämpa hårt för att få rätt insatser. Vi som föräldrar vet exakt vad våra barn behöver och hur vår vardag ser ut. De som beslutar om LSS har inte samma koll, så man måste alltid tjata och förklara, säger Eva Hagblom, Eriks mamma.

Erik har en tvillingbror, Johan, som även han har assistans. Men hans behov är mindre och han har fortfarande deltidsassistans. De båda är tretton år gamla och i princip lika gamla som reformen.
– För sex år sedan kände vi att det var dags att söka assistans. När barnen var små var vi ändå så mycket med dem och vi tänkte inte på att de behövde personlig assistans. Men sedan vi fick det har hela vår vardagssituation förändrats. Idag skulle vi inte klara oss utan våra assistenter, säger Jonas Hagblom, pojkarnas pappa.

Det är en kall vinterdag när jag besöker familjen Hagblom. Snön singlar ner och vinterlandskapet är vackert. Snart är det dags för sportlov och hela familjen förbereder sig inför skidresan till Idre.
– Vad ska du göra i Idre, Erik? frågar assistenten Angelica Lillman.
– Sova, svarar Erik.
– Ja, men vad ska du göra mer? frågar Angelica.
– Bada och basta, svarar Erik henne.
Erik älskar att bada och simma. Men det är inte hotellets simbassäng och bastun som Angelica är ute efter. Hon vill veta varför familjen åker till Idre och gör ett sista försök med frågan till Erik.
– Åka skidor! säger Erik och Angelica blir nöjd.
Så fort familjen får tid åker de skidor på vintern. Erik åker skicart. Med på skidresan följer två assistenter. De båda har tagit licens för att köra skicart, så mamma och pappa kan lugnt åka skidor under den veckolånga turen.
– Det är två snowboardkillar som tog skicartlicens efter att de börjat arbeta hos oss. Erik tycker inte det är lika kul att åka med mamma, för hon åker så långsamt, skrattar Eva.

Erik har precis kommit hem från skolan och har gått in i sitt rum tillsammans med assistenterna Angelica och Emelie. Emelie Rygfelt Willander är ny hos familjen och ska skolas in i Eriks och familjens rutiner under ett par veckor.
Angelica har arbetat heltid hos familjen Hagblom sedan oktober 2006, men har precis kommit in på läkarlinjen. Därför behöver assistansstyrkan förstärkning.
– Det tog ett tag innan vi fann rätt person till jobbet. Assistenterna finns med oss dygnet runt och det är viktigt att de fungerar ihop både med Erik och med resten av familjen, säger Eva.
Angelica och Emelie håller med om att det är viktigt att man passar in i familjen.
– Man måste lära sig vara osynlig, men samtidigt alltid finnas till hands, säger Angelica.

När Erik lämnar huset sitter han i rullstol, men hemma hos familjen med sina assistenter tar han sig runt på egna ben. Vi sitter i hans rum och han visar upp sina leksaker. Erik har en speciell passion, han älskar nycklar.
– Erik har ett fantastiskt minne. Han vet vems alla nyckelknippor är, säger Angelica.
För familjen Hagblom har den personliga assistansen varit avgörande för deras livskvalitet. Båda föräldrarna menar att det visst var jobbigt i början, att alltid ha främmande personer runt omkring sig.
– Men man vande sig ganska snabbt vid det och idag kan jag vara mig själv när jag är hemma, trots att assistenterna är hos oss, säger Eva Hagblom.