Skidresa stoppad för unga med funktionshinder – avslag överklagas

20-årige Johan Hannus kan inte följa med på den årliga skidresan till Funäsdalen. Stadsdelsnämnden i Hässelby/Vällingby vägrar betala handikappstödet. Johan hänvisas istället till ett kollo som han inte är intresserad av.

Det är tidningen Stockholm City som idag berättar om att Johan Hannus och ett tiotal andra gymnasieungdomar med funktionshinder har fått avslag på handikappstöd till sportlovsresan.

Johan har varit med på skidlägret, som anordnas av Hässelby ideella förening för funktionshindrade, Hfff, de senaste sex åren.
Stadsdelsnämnden har stöttat med ledsagarservice eller korttidsvistelse, men nu har nämnden ändrat inställning och avslagit ansökan om hjälp. Ungdomarna hänvsias istället till ett kollo med sång, dans, sagostig och pulkaåkning.
– Det är inget för våra idrottsintresserade ungdomar, säger Medhi Elaffis i föreningen Hfff till Stockholm City.

Enligt den moderata ordföranden i stadsdelsnämnden Birgitta Wahlman beror avslaget på att det tidigare ”beviljats både för mycket och fel inom handikappomsorgen”.
Stockholm City uppger att nämnden stödjer sig på en konsultrapport och en dom i regeringsrätten. Enligt domen kan kommuner inte avslå korttidsvistelse enligt LSS-lagen men kan bestämma innehållet. Därmed skulle man alltså ha rätt att bestämma att ungdomarna erbjuds kollo istället för skidresa.

Enligt Stockholm City har flera föräldrar till ungdomarna överklagat stadsdelsnämndens beslut till länsrätten.