SKR svarar på kritiken: I vissa kommuner är nya regler för LSS redan en realitet

– SKR:s hemställan handlar om situationer när liv måste räddas. Under pågående pandemi behöver var och en av oss lära om och göra på andra sätt.

Det skriver sektionschef Åsa Furén-Thulin i ett svar på kritiken mot att Sveriges kommuner och regioner kräver större handlingsfrihet när det gäller LSS och andra stöd för personer med funktionsnedsättningar.

På SKR:s hemsida skriver Åsa Furén-Thulin att kommunerna gör sitt allra yttersta för att få till så bra stöd som möjligt till de som behöver det allra mest.
– I tider som dessa behöver alla hjälpas åt.

Förstår FUB:s oro

Åsa Furén-Thulin skriver vidare att hon har förståelse för att FUB uttrycker oro över SKR:s hemställan till regeringen om regeländringar. Hon betonar att det är ett extraordinärt läge, och att regeländringarna ”inte ska gälla för evigt”.

– Det är inget vi vill ska fortsätta när krisen är över. I vissa kommuner är förändringarna redan en realitet. För personalen räcker inte till.

”Det handlar om att rädda liv”

– Att ge kommunerna möjlighet att prioritera handlar inte om att försämra för personer med funktionsnedsättning. Det handlar om att rädda liv – och att de mest akuta behoven måste få gå först under pandemin.

FUB: Det klingar falskt

FUB:s ordförande Harald Strand är inte nöjd med SKR:s svar.
– Ordet prioriteringar klingar tyvärr falskt i våra öron på grund av dåliga erfarenheter. Det har använts alltför ofta av kommunens beslutsfattare för att motivera försämringar, i tider då resursbrist varit en budgeterad åtgärd och självvalda besparingskrav, skriver Harald Strand på FUB:s webbsida.

Han betonar att det för FUB är självklart att hjälpas åt:
– Det behövs ingen hemställan med försämringar i LSS för att vi ska ställa upp i samverkan. En samverkan som SKR avstod att ha innan hemställan skickades till socialdepartementet, skriver Harald Strand.

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *