”Sluta spara på mänskliga rättigheter”

Om regeringen ska ha någon trovärdighet alls måste Försäkringskassan få i uppdrag att sluta spara på mänskliga rättigheter. Det skriver Elisabeth Wallenius, ny ordförande för Funktionsrätt Sverige i en debattartikel idag.

”De som förlorat sin assistans de senaste åren måste få sina rättigheter tillbaka. Regeringen kommer inte att kunna smita undan genom att hänvisa till en sittande utredning som med nuvarande direktiv bara kan leda till försämringar”, heter det i debattartikeln som publiceras av Dagens Samhälle.

Elisabeth Wallenius skriver vidare om den omstridda LSS-utredningen:

”Om jag vore utredare skulle jag vara bekymrad. Hur minskar man kostnaderna när inte fusket finns eller inte var så utbrett som man trott? När kostnadsökningen handlar om att assistenter och andra som avlönas inom LSS också får avtalsenlig löneökning och att allt flera personer med omfattande funktionsnedsättning både överlever och lever längre. Var hittar man då pengarna och hur ska man som utredare tillmötesgå regeringens intentioner om att spara in på LSS?”

Hon påminner om att cirka 1400 personer har förlorat rätten till assistans på senare tid:

Bakom siffrorna finns människor som du och jag, människor vars tillvaro gungar och i vissa fall hotar att rämna. Många av dem har redan svårt att få ihop sin vardag med assistans och nu står de utan eller lever med oron att den ska tas ifrån dem.”

Elisabeth Wallenius uppmanar slutligen de politiska partierna att ställa sig följande fråga: hur ska fler få det stöd och den service som gör att de kan leva ett gott liv, på egna villkor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *