Starka känslor när Madeleine och superentreprenörer invigde nytt hus för sjuka barn

Det blev en dag full av starka känslor och generositet när Prinsessan Madeleine idag invigde Sveriges fjärde Ronald McDonald-hus i Linköping.

– Jag är så glad att min son Stefan har fått ett rum uppkallat efter sig här i Linköping. Jag har nämligen gått igenom samma resa som Palle Lederhausen och hans familj, utbrast en rörd Mats Paulsson, grundare av byggföretaget PEAB.

Foto

Inför hundratals gäster överlämnade Mats Paulsson (till höger på bilden ovan) en check på en miljon kronor till fonden som samlar in pengar till Ronald McDonald-husen runt om i Sverige.

På Ronald McDonaldhusen kan svårt sjuka barn kan bo tillsammans med föräldrar och syskon i samband med längre sjukhusvistelser.

– Om vi hjälps åt att hitta sponsorer till ett nytt hus i Uppsala så hoppas jag att vi kan dra igång det till våren, sa Mats Paulsson till Paul Lederhausen, som grundade McDonaldverksamheten i hela Norden.

Det var sedan Paul och Irene Lederhausens egen dotter Erika hade avlidit i en svår sjukdom som familjen beslöt sig för att arbeta för att uppföra Ronald McDonaldhus i anslutning till sjukhus i Sverige. Det första byggdes i Huddinge och sedan följde Göteborg, Lund och nu Linköping. Och inför framtiden finns planer på en fortsättning Uppsala.

Foto på Sibel Redzep.
Sibel Redzep.

PEAB-grundaren Mats Paulsson starka engagemang för Ronald McDonald Barnfond tändes sedan Paul Lederhausen kontaktat honom inför byggandet av ett nytt hus, och berättat om verksamhetens bakgrund och syfte. En tid därefter blev Mats Paulsson egen son Stefan svårt sjuk i cancer och gick bort.

Prinsessan Madeleine var på plats under hela dagens program, som bland annat innehöll artistframträdanden av Sibel Redzep och Magnus Bäcklund.

Tillsammans med två barn planterade Prinsessan Madeleine ett vårdträd, som ska bringa lycka åt alla familjer som bor på huset. Prinsessan gick även på rundtur i huset och träffade en familj som redan flyttat in. Många tidningar och andra media fanns på plats med hopp om att få göra en intervju men prinsessan svarade inte på några frågor från medierna den här dagen.

Det nya Ronald McDonaldhuset i Linköping har 14 familjerum och möjlighet att i framtiden utökas för ännu fler familjer. Byggkostnaden på 29 miljoner kronor har täckts av många små och stora bidrag, genom stöd från privatpersoner, företag och stiftelser.

Läs vår intervju med Sibel Redzep: ”Jag var en ensam unge utan kompisar”

Läs vår intervju med Paul Lederhausen om bakgrunden till skapandet av Ronald McDonaldhusen: ”Varje dag finns Erica här”

Foto på Prinsessan Madeleine

Mer om kungafamiljens engagemang för barn och unga med funktionsnedsättningar och sjukdomar kan du läsa i augustinumret av Föräldrakraft, som bland annat innehåller en stor intervju med Drottning Silvia.