Stor melodifestival intar Kalmar

Musikschlaget är den rikstäckande melodifestivalen som lyfter fram artister med funktionsnedsättning. På lördag tävlar tio bidrag i Kalmar om en plats i den stora finalen i november.

– Det blir allt från dansband till hårdrock. En del skriver egen musik och andra kör covers, säger David Lönneborg, projektledare.

2006 började Musikschlaget i Sundsvall, det var ett band som kom på idén om Musikschlaget efter en stor sångtävling i Aten.

– Bandet Maitraders tyckte det var så kul att vara med i en stor internationell tävling och önskade att man skulle arrangera något liknande i Sverige, säger David Lönneborg.

Han är kulturkonsulent på studieförbundet Bilda och projektledare för Musikschlaget i Kalmar, och det är studieförbundet Bilda som står bakom arrangemanget.

Musikschlaget är en sångtävling som arrangeras varje år. Alla som är har en funktionsnedsättning kan söka in till tävlingen från hela landet. Det är ungefär 80 band som får vara med i totalt åtta deltävlingar. I november hålls den stora finalen i Sundsvall.

Juryn utser en vinnare. De tittar på artisternas musikalitet, inte om man sjunger bra utan hur man visar sig på scenen. Det är viktigt att förstå vad man sjunger. Juryn tittar också på hur man använder sitt kroppsspråk.

– Det är inget speciellt tema som artisterna måste hålla sig till, utan de får sjunga och spela vad de vill. De ska ha kul, säger David Lönneborg.

 

Reporter: Emma Andlin, praktikant

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *