Stort sommarnummer om allt från appar till terrängfordon!
108 sidor spännande läsning om allt från mobil-appar till terrängfordon väntar när Föräldrakraft nr 3, 2012 i dagarna dimper ned i brevlådan.
Sommarnumret har teman om så vitt skilda ämnen som fordon & anpassningar, habilitering samt kommunikation och kognition.
Omkring den 16 maj kommer tidningen i brevlådan hos prenumeranterna. Som betalande prenumerant kan man redan nu läsa den digitala versionen och lyssna på ljudtidningen (se länkar till höger).
Uppdrag London. På omslaget möter vi Jeffrey Ige, som är ett av Sveriges största medaljhopp i Paralympics. Vår reporter Tomas Tirén har följt med honom på ett träningspass.
Vår krönikör Sören Olsson skriver den här gången om Livet som ett mustikinstrument. ”Våra annorlunda prinsar och prinsessor är inget annat än ovanliga instrument som kompletterar världens orkestrar.”
Susanna Lalanda Rydh medverkar också med en krönika under rubriken ”Hur mycket sparar samhället på att föräldrar slits ut?”
På nyhetssidorna ryms senaste nytt om utredningen om fusk inom assistans och många stora och små nyheter i övrigt. Vi presenterar även årets mottagare av Svenska Downföreningens UPP-pris.
I en annan del av Almedalen heter vinjetten för åtta sidor med intervjuer, nyhetsartiklar och tips inför politikerveckan i Almedalen. Här får du bland annat veta mer om Föräldrakrafts debatt om vägen till arbete för personer med funktionsnedsättningar: blir det några jobb?
Vi har en intervju med Glada Hudiks Pär Johansson och ett reportage från ett lyckat jobbprojekt i Alvesta, där 60 procent av ungdomarna fick arbete. Vidare har vi valt ut några av de viktigaste seminarierna i en tipsartikel för dig som funderar på att resa till Almedalen i sommar.
Nanda Holm och Olle Fellenius har olika bakgrund och ålder, men en sak gemensam: Att slåss för att samhället ska ge bra stöd till personer som har funktionsnedsättningar. Båda intervjuas i sommarnumret.
Tema Habilitering har mer än 20 sidor om habilitering med flera reportage och faktaartiklar. Det första reportaget handlar om mångkulturell habilitering i Järva i norra Stockholm, ”Här får Yusuf allt han behöver”.
I reportaget ”Mer än bara en syster” besöker vi en syskongrupp på habiliteringen i Falun och vi får vara med om en återträff med Noomi, Johanna, Alexandra och Saga.
”Vägled syskonet” är rubriken på en artikel där Christina Renlund ger föräldrar råd om hur man kan samtala om känsliga frågor.
I reportaget ”Ingen vikarierar för mig” träffar vi Sara Gustin, en av alla de föräldrar som väntar på föräldrastöd. Vi ger också ”7 tips i väntan på föräldrastöd”.
Intensivträning hos Move & Walk handlar det om i reportaget ”Intensiv väg tillbaka”. Ingen trodde att Max skulle överleva epilepsianfallet och stroken men nu har han bland annat lärt sig sitta själv med stöd.
Djur som stöd i habiliteringen handlar två olika reportage om. Dels hälsar vi på hos psykologen Kristina Byström som stöttar Marie, som får god hjälp i sin behandling av egna hunden Fixi. I ett annat reportage skriver vi om Adam och hans hund Roris. I olika faktaartiklar berättar vi även om viktiga tips och råd för den som funderar på att skaffa servicehund eller husdjur.
Nästan men inte helt är namnet på en ny artikelserie, som handlar om unga vuxna som ofta befinner sig i en gråzon i samband med olika sällsynta diagnoser. I första avsnittet träffar vi Patrik Svedell som har en sällsynt diagnos och därför har mött många hinder inom vården, skolan och arbetslivet. Det har sporrat honom att själv vara med och försöka lösa problemen. ”Man måste se individen och möjligheterna, inte stirra sig blind på problem”, säger han.
Vi berättar också om empowermentrådet som bildats genom Riksförbundet Sällsynta diagnoser.
Tema Fordon är också ett maffigt tema på cirka 20 sidor. Här finns reportage och fakta om allt från terrängfordon och armcykling till bilanpassningar och körkortsfrågor. Vidare finns en mässkarta och utställarförteckning till mässan Hjultorget den 22-23 maj i Kista.
Temat inleds med ett reportage om Henrik som är lycklig användare av ett nytt svenskt terrängfordon, ”Zooma den som Henrik”.
Armcykling är en ny het trend som speglas i ett reportage med Marika Vaihinger och en intervju med simmaren Christoffer Lindhe.
Det kan vara en lång väg till körkort, vilket även Anna Falk fick uppleva trots att hon förberett sig noga. Hur det gick till att skaffa körkort berättar hon i ett reportage som åtföljs av 10 frågor och svar om körkort.
Anpassning gör livet enklare är rubriken på ett reportage om bilanpassning. Jämfört med allt annat strul kring Viktors funktionsnedsättning gick bilanpassningen smärtfritt för familjnen i Hummelsta.
12 frågor och svar om bilstöd och anpassningar ingår också i temat. Vidare har vi flera nyhetsartiklar om vad som är på gång inför Hjultorget-mässan den 22-23 maj i Kista.
14 sidor om Kommunikation & kognition inleds med ett reportage om Felix, som fick en tuff start med försenad språkutveckling.
Här finns även en intervju med Carol Goosens, en amerikansk expert på alternativ och kompletterande kommunikation, ”Ett andra språk”.
Temat har även tips om flera nya produkter och om olika konferenser och mässor.
Appen för dagen handlar om explosionen av appar för smarta telefoner. Många mobilappar kan användas för kognitivt stöd, men hur hittar man rätt i snårskogen? Vi tipsar om en lång rad appar som experterna rekommenderar.
Tar sats mot guld. På idrottssidorna följer vi med Jeffrey Ige på ett träningspass. Jeffrey är ett av Sveriges största guldhopp inför sommarens Paralympics.
På debattsidorna följer vi upp förra numrets krönika, ”När orken tar slut” av Sören Olsson, som fick många att reagera och sända in kommentarer till tidningen. I en insändare uttrycker en projektledare i Jönköping stor glädje över att näringsminister Annie Lööf lyfter fram ungdomar i Jönköping som en viktig inspirationskälla.
Under rubriken ”En mormors frustration” får vi läsa om hur det är att ha ett barnbarn med funktionsnedsättning.
Annika af Winklerfelt vill återupprätta föreningenslivets roll, när hon nu tagit över som generalsekreterare för Svenska Handikappidrottsförbundet. ”Det viktiga är att vi får personer med funktionsnedsättning i rörelse”, säger hon i intervjun.
Föräldrakraft nr 4, 2012 utkommer omkring den 13 augusti 2012. Tidningen kommer då att ha teman om bland annat hjälpmedel och om personlig assistans. Nummer 4 är också officiell mässtidning för Malmös nya stora hjälpmedelsmässa, FRI 2012.