Förslag om otillgängliga studentbostäder kan bli verklighet 1 juli

Regeringen slopar kravet på att studentbostäder ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Från 1 juli 2025 föreslås 80 procent av nya eller ändrade studentbostäder slippa kraven på tillgänglighet och användbarhet.

Den 18 mars överlämnade regeringen propositionen Lättnader i byggkraven för studentbostäder (2024/25:132) till riksdagen.

Bara var femte bostad blir tillgänglig

Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla dagens krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, uppger regeringen.

Syftet är att det ska vara möjligt att minska bostadsytan och inrymma fler bostäder inom en given yta.

– Det sätts en prislapp på våra rättigheter och vi nekas sådant som betraktas för dyrt, säger Åsa Strahlemo, ordförande för DHR.

– Det borde inte endast betraktas som en rättighet att ha ett tillgängligt boende för den som lever med funktionsnedsättning. Det borde även vara en rättighet att kunna bjuda hem vänner som har nedsatt rörelseförmåga eller arrangera sociala aktiviteter även för människor som till exempel behöver hjälpmedel för att ta sig fram.

Ska kunna besökas med rullstol?

Regeringens pressmeddelande hävdar att de nya studentbostäderna SKA kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

”Det ska framgå av föreskrifter som meddelats med stöd av ett bemyndigande i lagen vad som krävs för att en studentbostad ska uppfylla kravet på att en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ska kunna besöka studentbostaden och sådana undantag från det kravet som det finns särskilda skäl för”, skriver regeringen.

Av lagrådsremissen, som publicerades 18 februari 2025, framgår att det kommer att göras undantag även på detta område.

Massiv kritik

Funktionsrätt Sverige, Hyresgästföreningen och Myndigheten för delaktighet har alla avstyrkt planerna på grund av de uppenbara negativa konsekvenserna för studenter och personer med funktionsnedsättning.

Även Folkhälsomyndigheten kritiserar förslaget för att mindre bostäder riskerar att ha en negativ effekt på studenters fysiska och psykiska hälsa vilket kan påverka studenternas akademiska prestationer negativt.

Många remissinstanser varnar också för att planerna riskerar att ytterligare försvåra för personer med funktionsnedsättning att hitta bostad. Flera varnar också för att förslagen kan leda till ökat utanförskap, stigmatisering och otrygghet bland personer med funktionsnedsättning.

Strider både mot FN:s och Sveriges funktionshinderpolitik

Flera av remissinstanserna som avstyrker förslagen, t.ex. Diskrimineringsombudsmannen, Funktionsrätt Sverige, Institutet för mänskliga rättigheter och Sveriges förenade studentkårer, anser att förslagen strider mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och den nationella funktionshinderpolitiken.

Kritikerna anser att förslagen innebär avsteg från konventionens princip om universell utformning och att tillgängligheten till den fysiska miljön därmed begränsas för personer med funktionsnedsättning. Förslagen begränsar möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att leva oberoende, delta i samhället samt välja sin bosättningsort och med vem de vill leva med på lika villkor som andra.

Hur mycket billigare blir det?

Ok, men visst kommer förenklingarna att spara mycket pengar?

Tja, Boverkets beräkningar visar att en typisk ny studentbostad, som är mindre, enklare och sämre rustad för framtiden, bör bli 30 000 kronor billigare, eller en minskning med 7 procent.

Mer än så är alltså tillgänglighet för alla inte värd? (Någon beräkning av de långsiktiga kostnaderna har vi inte hittat. Inte heller finns någon beräkning av hur hyran påverkas.)

Vem får de tillgängliga bostäderna?

Personer med funktionsnedsättning får väl ändå förtur till den där femtedelen nya studentbostäder som ska vara tillgängliga?

Nja, inte att döma av lagrådsremissen. Regeringen konstaterar bara att det redan idag är möjligt ”för aktörer som erbjuder studentbostäder” att ge förtur baserat på särskilda behov.

Valter Bengtsson
Foto: Linnea Bengtsson.

Text av Valter Bengtsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.