Syskonen tar plats – tema i Föräldrakraft nr 1

Hur är det att leva med syskon som har funktionsnedsättningar? Vi bjuder på massor av intressant läsning om detta i ett tema på 14 sidor i Föräldrakrafts januarinummer som även har teman om assistans och kollo & läger.

Tema syskon innehåller en serie reportage och intervjuer av Föräldrakrafts reporter Anna Pella som har träffat familjer och syskon. Experter som Christina Renlund och Karin Wallgren delar med sig av sina kunskaper och vi har en guide som ger svar på 18 viktiga frågor. Dessutom finns det tips om böcker och en krönika av mamman Imke Janoschek.

I Tema Assistans tar vi ett helhetsgrepp på hur olika familjer får assistansen att fungera så bra som möjligt inom de flesta skedena i livet. Vi tittar närmare på de utmaningar som finns med assistans i hemmet, i skolan, på fritiden, på habiliteringen, resan och så vidare.

”Bostaden är nyckeln till en lyckad assistans”, säger AnnCharlotte Bretan i ett av temats reportage. Familjen Bretan berättar hur viktigt det är att organisera assistansen på rätt sätt i hemmet – så att assistenterna får arbetsutrymme och familjen privatliv. Och hur man skapar en professionell relation med assistenterna.  Välkommen till ett 14-sidigt tema som är fyllt med tips och råd om assistans.

Att det är hög tid att planera sommarens kollo och läger uppmärksammar vi i ett tredje tema i januarinumret. Förutom en mängd tips om vad man bör tänka på att förbereda för en lyckad sommar bjuder vi på en rad konkreta tips på lägerarrangemang. (Fler tips hittar du för övrigt här på vår webbsajt i vår Kolloguide som uppdateras kontinuerligt.)

Man skickar iväg ett barn och får hem en tonåring, är en av de inspirerande påståenden vi möter i intervjuerna med både lägerarrangörer och föräldrar. I en av intervjuerna berättar en mamma om vilka stora fördelar ett väl arrangerat sommarläger innebär både för barnet eller ungdomen och för resten av familjen. ”När vi hämtar vår son på kollo märker vi hur lugn och harmonisk han är”, säger hon i vårt 10-sidiga tema om Kollo och läger.

På idrottssidorna möter du svenska kälkhockeylandslagets stjärna Per Kasperi. ”Per Kasperi fick publiken att tystna när han iskallt satte sin första straff, i sin första match, i sitt första Paralympics. Snart möter han Rysslands – första – kälkhockeylandslag” skriver Mikael Nyberg i reportaget om 17-åringen från Täby som nu är en viktig kugge i februari månads EM.

Sportlovstips från olika delar av landet ryms också på idrottssidorna.

”Min syster lärde mig hur svårt det kan vara för barn med funktionsnedsättningar”, säger länspolismästare Carin Götblad i januariutgåvans stora omslagsintervju. Carin berättar om sina personliga erfarenheter och om sitt starka engagemang för att förändra både polisens bemötande av människor i olika svårigheter och hur vi ser på polisyrket. Hon vill anställa många fler poliser och civila medarbetare med olika funktionsnedsättningar.