”Ta reda på hur din partner funkar”

Ta hjälp av en samtalsterapeut, hitta vänner som har det som ni, och lär dig hur din partner funkar. Det är pappan och underhållaren Malte Hallquists bästa tips till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. På årets Anhörigriksdag i Varberg föreläser han om relationer, mänskliga möten och kärlekens fem språk.

För 24 år sedan blev Malte Hallquist och hans fru Helena föräldrar till Victoria som har en ovanlig kromosomavvikelse och flera stora funktionsnedsättningar. Sedan ett par år tillbaka bor hon i egen lägenhet med personlig assistans, bara tio minuter från föräldrahemmet hemma i Kil i Värmland.

I takt med att Victoria och hennes två yngre syskon blev vuxna trappade Malte ned från sin tjänst som lärare och började ägna sig mer och och mer åt sin stora passion; skådespeleri, musik och underhållning.

Sedan dess har jobben trillat in och förra året satte han upp sin första egna scenshow i Karlstad. Hans budskap i allt han gör är att en människa är en människa, oavsett härkomst, sexuell läggning, religiös tillhörighet eller funktionsvariation. Han vill att publiken ska skratta med eftertanke och funderar ofta på varför människor behöver höra detta budskap om och om igen.

– Kanske är det precis som det är med att få veta att man är älskad. Vi behöver alla höra det om och om igen. Det finns en så stor rädsla för det som är annorlunda och människors progression av tolerans går långsammare än all annan utveckling.

 

Pappa och dotter. Malte och Victoria Hallquist. Foto: Helena Hallquist.
Pappa och dotter. Malte och Victoria Hallquist. Foto: Helena Hallquist.

 

Han har dock en positiv tro på att världen långsamt blir mer ödmjuk. Inspirationen hämtar han från Victoria. Hon påminner honom och alla i sin omgivning om att människor ska ta hand om varandra, säger han.

– Vi människor behöver ta hand om varandra men med Victoria blir det extra tydligt eftersom hon inte klarar sig själv. Det gäller att hitta grundkärleken. Jag älskar henne gränslöst bara för att hon finns.

I maj kommer Malte till Anhörigriksdagen med sin föreläsning ”Relationsteorin”.

– Jag kommer bland annat att berätta om kärlekens fem språk som kommer från en bok jag och min fru läste för några år sedan, och som hjälpte oss att förstå oss själva och varandra bättre.

Att ta reda på hur ens partners behov av bekräftelse ser ut är en viktig nyckel för att få relationen att hålla tror han. Kanske är det till och med extra viktigt för föräldrar till barn med funktionsnedsättning, där många går skilda vägar.

Att ta hjälp av en samtalsterapeut är ett annat tips.

– Jag tror på att ta hjälp utifrån och träffa någon som hjälper till att sortera intryck och känslor. I tid. Det finns alltid något att prata om. En annan sak som också betytt mycket genom åren är att träffa andra i liknande situation. Vänner som har det som vi och min bror Claes som också har barn med funktionsnedsättningar. Då känner man sig mindre ensam.

 

Malte Mathias Hallquist

Bor: Kil, Värmland
Bakgrund: Lärare, trubadur, föreläsare, skådespelare och underhållare
Aktuell: Föreläser på Anhörigsriksdagen 10-11 maj i Varberg om relationer, mänskliga möten och kärlekens fem språk.
Lästips: Kärlekens fem språk av Gary Chapman.
Inspiration: Dottern Victoria, 24 år, med kromosomavvikelse och flera stora funktionsnedsättningar
Hemsida: www.malte.n.nu