Tajta jeans och tuffa idrotter i fokus på Hjälpmedel Öresund

Foto på modell från Åsa Stenmark Design.Tajta jeans och andra trendiga kläder för ungdomar blir lockbete till mässan Hjälpmedel Öresund den 30 september-1 oktober. Där finns också möjlighet att prova på många olika spännande idrottsaktiviteter.

Tillsammans med FIFH, Föreningen idrott för handikappade, och Åsa Sten­mark Design bjuds mässbesökare på modevisning av snygga kläder för ungdomar och vuxna.

Båda dagarna klockan 11 och 13 går en tjejgrupp från FIFH catwalk för att inspirera personer med funktionsnedsättning och visa att man faktiskt kan klä sig snyggt och trendigt när man sitter i rullstol – utan att kläderna behöver vara svåra att klä på sig eller obekväma.

Kollektion för unga

Åsa Stenmark har erbjudit anpassade kläder i sex år och har både en ungdomskollektion och kläder för äldre. Hennes mål är att täcka in hela Norden och hennes kläder säljs idag i Stockholm på Uri­form och Västerås på Klädvalet.
– Nu är det inne att ha tajta jeansjackor. Men sitter man i rullstol kan det vara svårt att få på sig jackan om man inte köper den i flera storlekar för stor. Vi har designat en jeansjacka med dragkedjor uppe på ärmarna, vilket både blir en snygg detalj och gör det enklare att få på sig jackan, säger Åsa Stenmark.
På samma sätt har hon arbetat med tajta jeans. Dragkedjor på benen förenklar på- och avtagning, men blir samtidigt en snygg och tydlig detalj. Dessutom är alla byxor högre bak och lägre fram, för att passa en person som är sittande.
Ett par jeans kostar från cirka 1500 till 1800 kronor.  – Vi samarbetar med Åsa Stenmark De­sign och ska börja sälja hennes kläder i vår butik Hjälpmedelsteknik Syd i Lom­ma. Kläderna är snygga och det är kul att hon satsat på trendiga kläder. Det visar att man inte behöver ha urtvättade mjukisbyxor, utan kan få på sig ett par tajta jeans om man vill, säger Annette Persson Hall, marknadsansvarig på Hjälp­medels­teknik Syd.

Förutom mode och kläder satsar man som alltid på idrott. FIFH håller i ett 150 kvadratmeter stort aktivitetstorg, dit barn, unga och vuxna kan komma och prova på olika idrottsaktiviteter.

– Alla stora produktföretag och cirka 23 föreningar kommer finnas på plats, vi har även många nya utställare. Bland annat Equimate, som visar upp sitt nya digitala system för balansträning, säger An­nette Persson Hall.
Equimates BalanceControl är en kombination av en givare med en pc-baserad mjukvara som hjälper till att motivera och ge feedback under balansträning. Givaren kan placeras på vilket balansträningsredskap som helst och programmet utformar övningar som kan uppfattas som roliga spelutmaningar.

– Vi kommer även ha Svenska Ser­vi­ce- och Signalhunds­för­bun­det på plats som säkerligen kommer visa upp servicehundar och berätta vilken nytta man kan ha av dem, berättar Annette Persson Hall.

Vad sägs om en uppvisning av elhockey och information och prova-på av hela tolv olika idrotter? Det kommer FIFH, Föreningen idrott för handikappade, erbjuda på mässan Hjälpmedel Öresund.

– Vi sätter ihop programmet nu och barn och ungdomar kommer få möjlighet att träffa kända paralympier. Målet är att visa att alla kan idrotta, säger Thomas Jönsson, sportchef på FIFH.

FIFH i Malmö har 24 anställda, varav minst 20 har en egen funktionsnedsättning. Det är organisationens styrka, menar Thomas Jönsson.

– Många av oss finns på plats på aktivitetstorget och i montern. Vi kan informera och berätta hur olika idrotter fungerar, säger han.

Förutom tolv olika sporter erbjuder FIFH en idrottsskola för barn – Sportis. Olika grupper träffas varje vecka och tränar olika sporter.
– Då får man testa på allt möjligt och gillar man något speciellt kan man gå vidare och börja träna den sporten. Vi har alltid ledare med egna funktionsnedsättningar, det gör att barnen får förebilder, säger Thomas Jönsson.

Mer information om Hjälpmedel Öresund finns på www.hjalpmedelsteknik.se

Åsa Stenmark Design har en webbsajt på http://www.asastenmark.se

FIFH, Föreningen idrott för handikappade, finns på http://www.fifh.com