Tjockt augustinummer med 100 heta sidor
Föräldrakraft är tillbaka efter semestern med ett 100-sidigt nummer redan före skolstarten. Den 13 augusti landar nya numret hos våra prenumeranter.
På omslaget möter du Yasmin Jungestedt med rubriken ”Det var så jävla orättvist”. I en stor intervju berättar hon om hur livet störtdök. Tretton år senare känner hon sig lyckligast i världen.
Om att inte få den hjälp som familjen behöver handlar vår krönikör Sören Olssons text, som han denna gång skrivit tillsammans med sin hustru Yvonne Olsson. De berättar öppet om sin egen situation. ”När vi slutligen insåg att vi behöver hjälp fanns ingen hjälp av få”, skriver de.
Tar vara på livet. Cancersjuka Elisabeth Ollas Mattsson berättar i en intervju om hur hon använder sin kvarvarande tid i livet. Det handlar mycket om att planera för sonen Joel som har en cp-skada. I samband med detta skriver vi även om fotoprojeketet Essence Vitae som arbetar med att dokumentera familjer där någon familjemedlem har en oviss framtid.
Om kampen för att få hem sitt barn från sjukhuset handlar ett reportage där bristen på personlig assistans för barn kritiseras. Oskar, som är fem år gammal, fick vara kvar på sjukhuset i flera månader trots att han var färdigbehandlad. Kuratorn Anette Sandell uttalar sig om att det borde vara självklart med assistans för dessa barn. Försäkringskassan, å sin sida, betonar att föräldraansvaret behöver förtydligas.
Vidare har nyhetssidorna artiklar om protesterna mot att statliga specialskolan Åsbackaskolan föreslås bli nedlagd.
Rättsfallet handlar om Lucas som efter sex års kamp får skadestånd för den förlossningsskada han drabbades av. Både Lucas mamma, Åsa Garding, och juristerna Christerna Nyström och Marie Nilsson delar med sig av tips och råd till andra som misstänker förlossningsskada.
LSS-reformens ”pappa”, Bengt Westerberg, medverkar i en stor intervju där han ger sin egen personliga syn på striderna om assistans och andra stöd enligt LSS. Där säger han också att det är hög tid att rätten till daglig verksamhet utökas till att även omfatta personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. ”Regeringen talar om arbetslinjen och det är jättebra, men det borde gälla även de här grupperna”, säger Bengt Westerberg.
Tema Hjälpmedel sträcker sig över hela 24 sidor med reportage, tips, produktnyheter och mässidor för FRI 2012 i Malmö. Här möter du bland annat Agneta Fager, föräldern som aldrig ger upp när det gäller att kämpa för sin dotter. Läs om Madeleine Månsson som blev testpilot för sexhjälpmedel. Vi reder också ut oklarheterna kring fritidshjälpmedel och ger tips till familjer som vill ha en aktiv och meningsfull fritid.
I ett reportage berättar vi om Oskar, 10 år, som använder den nya elektrodräkten för att minska spasticiteten och öka rörligheten. I ett annat reportage besöker vi ungdomarna i gruppen ”Nätkompetent” som visar att datorn duger till mycket mer än spel.
På mässidorna om FRI 2012 rapporterar vi om genombrott för appar och produktnyheter som visas på mässan i Malmö den 26-27 september. Här finns även mässkarta och utställarförteckning.
Tema Personlig assistans ställer frågan hur man ska skydda privatlivet och få vardagen att fungera när man har assistenter runt sig och myndigheter kräver allt tuffare kontroll.
Föräldrakrafts Anna Pella har besökt två familjer som löst behovet av assistans på olika sätt. När Celina föddes la mamma Katarina jobbet på hyllan för att på heltid ta hand om sin dotter som hennes personliga assistent. Vilmas föräldrar har valt att försöka leva ett liv som andra barnfamiljer, med hjälp av utomstående assistenter, men det har inte varit helt lätt.
Under rubriken ”Yrke: Personlig assistent” möter vi fem av de cirka 80 000 personer som valt att arbeta som assistenter. I separata intervjuer berättar de om sina upplever i yrket och ger sin bästa råd till andra.
”Jag vill veta vem som har lämnat ut information om mitt barn” säger en av flera oroliga föräldrar som reagerat på aggressiv telefonförsäljning av assistanstjänster. Föräldrakraft har talat med föräldrar, organisationer och experter om marknadsföringen.
I en analys konstateras att osäkerheten kring behovsbedömningar för personlig assistans sannolikt kvarstår till efter valet 2014.
Andra artiklar på Tema Assistans handlar om hur fusket ska stoppas och reaktionerna på regeringens förslag.
Ett stort hjärta för gamla och unga är rubriken på det nya reportaget i artikelserien om ”Nästan men inte helt”. Vi möter Lina som är strålande glad för att hon äntligen har fått fast anställning. Hon berättar om sin tuffa uppväxt med svårigheter i skolarbete och mobbing. Men nu har pusselbitarna fallit på plats och hon känner sig närmast stärkt av tidigare motgångar.
På Tema Böcker intervjuas Yasmin Jungestedt om bakgrunden till sin uppmärksammade bok ”När livet störtdök”. Hon berättar om chocken att vakna upp efter den svåra dykolyckan och inse att hon hade en svår ryggmärgsskada.
I ett reportage från Äppelhyllan i Linköping möter vi Anna Fahlbeck, som har två söner med dyslexi och nu är hängiven ambassadör för alla barns rätt att läsa.
Boksidorna innehåller ytterligare ett par författarintervjuer och många aktuella boktips.
Racerunning ger fler chansen att springa. På idrottssidorna får vi veta allt om den nya mycket populära sporten racerunning. I ett reportage möte vi Nils Björk som trots att han är en av landets yngsta utövare satsar på full fart framåt.
Linda Forshaw medverkar med krönikan ”Sandstormar”, där hon berättar om sitt volontärarbete på ett barnhem i Shanghai.
Vem har lurat vem? På debattsidorns skriver journalisten Irka Cederberg kritiskt om märkliga förhållanden kring ett uppmärksammat fall av misstänkt försäkringsbedrägeri. ”Har pappan tvingat dottern att spela sjuk eller handlar det om diskriminering?” är frågan som ställs i debattartikeln.
I augustinumrets ledare summerar Valter Bengtsson Almedalsveckan och debatten om vägen till arbete. ”Kvotering är snart enda lösningen?” lyder rubriken.