Nyheter | Tillgänglighet

Toppstylister hjälper GIL att avslöja fördomar

Anders Westgerd: Fashion don’ts kallas det när någon gjort en riktig stilmiss, men vi med funktionsnedsättning möter dålig stil på ALLA plan

ANNONS
Annons för HEA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

I denna artikel

Några av Sveriges främsta stylister hjälper GIL med en ny kampanj för att uppmärksamma diskrimineringen av personer med funktionsnedsättningar. Satsningen ”Fashion Don’ts” kan ses på Nordstans torg i Göteborg.

Fashion don’ts brukar oftast synas i sammanhang när någon gjort en riktig stilmiss, men dåliga trender begränsas inte till modevärlden. Personer med funktionsnedsättning har det i jämförelse med andra bekräftat sämre på alla plan. Otillgänglighet och fördomsfullt bemötande bidrar förstås – det är otvivelaktigt dålig stil! säger Anders Westgerd, VD på GIL.

Mode avslöjar orättvisor

– Det är uppenbart när vi talar med förbipasserande att människor inte tänker på hur vår vardag kan se ut. Vi har iscensatt tre orättvisa samhällsproblem genom high fashion och de skapar igenkänning och väcker åtanke. Eller blir en obekväm ögonöppnare, säger Anders Westgerd.

GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, har omkring 270 medlemmar och drygt 2000 anställda som arbetar med personlig assistans.

Kooperativet är välkänt för sina uppmärksammade kampanjer som CP-ölet, CP-dockan och CP-fria zoner.

Om stylisterna bakom Fashion don’ts

Christopher Insulander är en stockholmsbaserad stylist som arbetat sig upp inom både mode- och musikindustrin. Som den eftertraktade stylist han är, pressar han ständigt gränserna för vad publiken är van vid att se samtidigt som han suddar ut gränsen mellan god smak och bestående intryck. Insulander fick priset Årets stylist från svenska ELLE 2017.

Emelie Janrell har bistått Christopher Insulander under stylingen. Emelie Janrell är en framstående kreatör som exempelvis designat Prinsessan Sofias nobelklänning 2019.

Johanna Nomiey är en makeupartist känd för sitt innovativa sätt att använda färger. Hon är mångfacetterad och har ett modernt sätt att arbeta med skönhet av idag. Hon är också redaktör för Office Magazine.

Allt om kampanjen

GIL:s webbsajt finns mer om kampanjen, bland annat förslag på konkreta förbättringar.

 

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content