Nyheter

Toppstylister hjälper GIL att avslöja fördomar

Anders Westgerd: Fashion don’ts kallas det när någon gjort en riktig stilmiss, men vi med funktionsnedsättning möter dålig stil på ALLA plan

 

Några av Sveriges främsta stylister hjälper GIL med en ny kampanj för att uppmärksamma diskrimineringen av personer med funktionsnedsättningar. Satsningen ”Fashion Don’ts” kan ses på Nordstans torg i Göteborg.

Fashion don’ts brukar oftast synas i sammanhang när någon gjort en riktig stilmiss, men dåliga trender begränsas inte till modevärlden. Personer med funktionsnedsättning har det i jämförelse med andra bekräftat sämre på alla plan. Otillgänglighet och fördomsfullt bemötande bidrar förstås – det är otvivelaktigt dålig stil! säger Anders Westgerd, VD på GIL.

Mode avslöjar orättvisor

– Det är uppenbart när vi talar med förbipasserande att människor inte tänker på hur vår vardag kan se ut. Vi har iscensatt tre orättvisa samhällsproblem genom high fashion och de skapar igenkänning och väcker åtanke. Eller blir en obekväm ögonöppnare, säger Anders Westgerd.

GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, har omkring 270 medlemmar och drygt 2000 anställda som arbetar med personlig assistans.

Kooperativet är välkänt för sina uppmärksammade kampanjer som CP-ölet, CP-dockan och CP-fria zoner.

Om stylisterna bakom Fashion don’ts

Christopher Insulander är en stockholmsbaserad stylist som arbetat sig upp inom både mode- och musikindustrin. Som den eftertraktade stylist han är, pressar han ständigt gränserna för vad publiken är van vid att se samtidigt som han suddar ut gränsen mellan god smak och bestående intryck. Insulander fick priset Årets stylist från svenska ELLE 2017.

Emelie Janrell har bistått Christopher Insulander under stylingen. Emelie Janrell är en framstående kreatör som exempelvis designat Prinsessan Sofias nobelklänning 2019.

Johanna Nomiey är en makeupartist känd för sitt innovativa sätt att använda färger. Hon är mångfacetterad och har ett modernt sätt att arbeta med skönhet av idag. Hon är också redaktör för Office Magazine.

Allt om kampanjen

GIL:s webbsajt finns mer om kampanjen, bland annat förslag på konkreta förbättringar.

Fler artiklar om detta ämne

Turistkarta med CP-fria zoner. Från GIL:s nya animerade film.
”Så här räddar du dig om du möter ett CP på stan”
Assistanskooperativet GIL provocerar i ny aktion mot fördomar och diskriminering
– Vår öl ska ta sig in i vardagsrummen och vara en del av ett ställningstagande: Ingen ska ha andra förutsättningar till jämlikhet och delaktighet enbart på grund av funktionsnedsättning
”Får du verkligen dricka öl? Bäst vi kollar med din mamma”
Här är ölen som ska stoppa diskrimineringen av funkisar
Spelet "Vad duktig du är!" kommer snart att finnas i vanliga butiker
”När som helst kan en fördomsfull medmänniska dyka upp”
Kooperativet GIL släpper brädspel som ska irritera - och öka solidariteten
anders 700
”Ska du verkligen dricka den där ölen?”
Intervju ur Föräldrakraft nr 6, 2013.

 

ANNONSER
 • Etac Sulky R82 Cricket
 • Annons för Särnmark
 • Annons för STIL
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för Mini Crosser X
 • Annons för JAG
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för HD Motion
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för Fremia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *