Tusentals kan bli anmälda på lördag

På lördag drar en ny anmälningsaktion mot diskriminering igång, i regi av Marschen för tillgänglighet.

– Näringsidkare, myndigheter, gatumiljöer, webbsidor och andra verksamheter runt om i landet kommer att bli anmälda till Diskrimineringsombudsmannen, säger Hans Filipsson i ett pressmeddelande från Marschen för tillgänglighet.

– Syftet med aktionen är enkelt: Otillgängligheten i Sverige är enorm och otillgänglighet måste klassas som diskriminering av personer med funktionsnedsättning.

Foto på Hans Filipsson.Tanken är att aktionen ska resultera i en inventering av otillgängliga miljöer som sedan anmäls till Diskrimineringsombudsmannen med hjälp av en anmälningstjänst hos Independent Living Institute. Om det som anmäls är fysisk otillgänglighet skickas det även till rätt byggnadsnämnd automatiskt av Anmälningstjänsten på webbsidan www.independentliving.org/anmalningstjansten .

– Aktionen fortsätter sedan till den årliga marschen på försommaren, uppger Hans Filipsson.

Vid de två tidigare aktionerna 2005 och 2007 har sammalagt nära 2500 anmälningar inkommit.

En av de som stödjer aktionen är f d moderatpolitikern och webbföretagaren Peter Cederholm.
– Sverige bryter mot FN:s mänskliga rättigheter och har tandlösa lagar som lämnat landet otillgängligt i decennier, säger Peter Cederholm som driver bostadsajten www.lazybee.biz och som nu vill uppmuntra till anmälningar genom att skänka t-tröjor till deltagarna.

Mer information om aktionen finns på http://www.marschen.se/anmalningsaktion3
Läs mer om Peter Cederholm på här.