Unga satsar på sport trots brist på hjälpmedel

Energikicken är fortbollsturneringen som lockar tusentals femteklassare från Göteborgsområdet. Och i år får barn med funktionsnedsättningar extra goda chanser att visa att de är precis lika idrottsintresserade som alla andra.

En av de som gör det möjligt är en av fotbolls-Sveriges stora stjärnor, Kennet Andersson från IFK Göteborg och projektet Samspelet, som har startat upp ett nytt samarbete med RBU.
– Det känns verkligen bra att få med ungdomar från RBU på Heden i år, säger Kennet Andersson.

Den 14 maj blir det full aktivitet på Heden med uppvisning av bland annat elhockey, boccia och boule. IFK Göteborgs A-lag ställer upp – för att försöka få revansch för fjolårets förlust i elhockeyn.

Målsättningen med RBU:s och idrottsföreningarnas satsning är att fler unga med funktionsnedsättning ska kunna leva ett aktivt liv och få bättre hälsa.
Men RBU vill också visa att det behövs mycket mer hjälpmedel för att alla unga ska få en chans att vara aktiva inom idrottsvärlden.

– Idag förskrivs inte fritidshjälpmedel som behövs för att utöva fysisk aktivitet av den typ som bedrivs inom idrottsrörelsen, säger Peter Asplund, marknadsansvarig på RBU.

Energikicken är en del av RBU:s satsning ”Sportåret 2013”. På programmet står även Å-Varvet i Eskilstuna den 15 juni, politikerveckan i Visby 1 juli och fest på Skansen den 14 september.

Läs mer om Sportåret på RBU:s webbplats.