Ute nu – nytt nummer av Föräldrakraft fullspäckat med tips och råd

Nu har det nya numret av Föräldrakraft (nr 1, 2014) äntligen hamnat i brevlådorna hos prenumeranter runt om i landet. På hundra sidor möter vi många härliga människor som delar med sig av engagemang och tips och råd. Den här gången har vi dock satsat extra mycket på just små barn. Baby- & Barn-specialen dominerar detta nummer med sina 24 sidor reportage och tipsartiklar.

 

LEDARE

”En bra start på det nya året, eller hur?” I ledaren hittar du anledningar till varför just detta nummer blir en bra start på det nya året.

 

KRÖNIKA

”Tänk om vi kunde se på världen med samma ögon som vi ser på dem som vi älskar allra mest.” I sin nya krönika framhåller Sören Olsson behovet av ett humanistiskt parti i ett alltmer själviskt samhälle.
 

NYHETER

> ”Ett brott mot barnkonventionen”

> Han har beordrat en granskning av specialskolorna.

> Fem åtgärder som kan rädda LSS.

> Låt inte WHO:s världsrapporter falla i glömska.

> Glada Hudik skakar om världen.

 

INTERVJUN

Skämtar så att publiken gråter. Han är ekonomen som sadlade om till framgångsrik komiker. Förortskillen som etablerade sig i innerstaden. Måns Möller väjer inte en tum när det gäller att följa sitt hjärtas röst och inte heller för att kämpa för sin son.

 

HJÄLPMEDEL: Skolappar

Pedagogiska appar. Vill du använda mer appar i undervisningen? Grattis, då har du en spännande resa framför dig.

Det finns tusentals appar som kan användas för undervisning, och många av dem är gratis. I det nya numret har vi på Föräldrakraft valt ut några exempel på bra och prisvärda appar.

”När hjärnan har roligt lär vi oss bättre”, skriver Tina Wiman.

 

LIVSSTIL & HÄLSA

”Glöm inte munnen!” God munhälsa är en viktig pusselbit för hela välmåendet. Om barnet har svårt att utveckla sin munmotorik behöver föräldrar och omgivning vara extra uppmärksamma, säger tandläkare Isabella Dohlwitz, som också är mamma till en tonåring med flerfunktionsnedsättning.

Isabella tipsar: ”Läppglas med smak är ett bra sätt att locka barn att utveckla sin munmotorik.”
 

NPF, NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR

”Du skyddar din tonåring om du pratar om sex” I decembernumret möter vi sexologen Isabelle Hénault som har vigt sitt liv åt att hjälpa ungdomar inom autismspektrum att hitta en hälsosam sexualitet. Här får du som läsare ta del av hennes tips och råd för att våga prata om sex.

Hon tipsar: ”Skapa förutsättningar för hälsosam sexualitet. Visa på bra alternativ, istället för att fördöma.”

Här får du även ta del av tips på 8 läsvärda böcker!

 

TEMA: BABY- OCH BARNSPECIAL

För många föräldrar kan beskedet om ett barn med funktionsnedsättning väcka många frågor. Här följer 24 sidor med en mängd artiklar som ger dig svaren!

Läs bland annat om familjen Johansson som har en son med cp-skada. Musiken har hjälpt dem att sätta ord på sin berättelse med låten ”Ända sen den dagen”. Att öppet berätta, har varit ett sätt att bearbeta det som har hänt och nu hoppas de på att få andra att göra detsamma.

Läs också Föräldrakrafts exklusiva guide för dig som är nybliven förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Vad bör man tänka på och vilket stöd finns att få?

Fler rubriker:

> (O)vanliga spädbarnsproblem.

> Så hanterar du beskedet om ditt barn.

> Tid för Lisa.

> ”Vi finns där – men vi lägger oss inte i”

>”Så här blev vår familj”
 

 

TEMA: PERSONLIG ASSISTANS

På temat möter vi Wilma, 3 år, som har en ovanlig diagnos som innebär att hon behöver ständig hjälp. Ändå fick föräldrarna inte information om att de kunde söka personlig assistans. Inte förrän en kompis till en kompis tipsade.

Läs även:

> Allt om barn och assistans.

> Här blir drömmar verklighet.

> Utbildningskrav för alla assistenter.

> Utredning om ersättning kan bli en riktig rysare.

 

TEMA: FOLKHÖGSKOLA

”Folkhögskolan har betytt väldigt mycket för mig.” Daniel Boqvist drabbades i vuxen ålder av en hjärnskada. Sedan han började på folkhögskola har han gjort stora framsteg.

Samtidigt är Oscar Lindström, chef för Furuboda folkhögskola, bekymrad. Han berättar att skolan på ett år får fyra miljoner mindre än vad som skulle behövas.

När behoven ökar, men bidragen från staten inte hänger med, så kan konsekvensen bli att en stor grupp unga stängs ute från möjligheten till utbildning.

Många folkhögskolor erbjuder utbildning för ungdomar med olika former av funktionsnedsättningar. I januarinumret har vi ringt runt till några av skolorna och fått en lägesrapport kring vad som erbjuds.

Ta även del av vår guide till 41 skolor!

 

TEMA: KOLLO OCH RESOR

Temat innehåller tre högaktuella reportage om kampen om kollo, resor till fjärran länder och Linnéas drömresa till delfinernas värld.

Rubriker på temat:

> ”Kommunen försökte stoppa Saras kollo” Hon utsågs till lägrets solstråle. Och visst är Sara en glad och positiv tjej. Men en sak gör henne riktigt arg: Det krävdes 1,5 års strid för att få rätt att åka på läger.

> 7 kollotips.

> Världens bästa resmål! Annika Zetterlund ger sina tips för en lyckad resupplevelse.

> Simma med delfiner. Kajsa Mårtensson, mamma och personlig assistent till Linnéa 12 år, ser hellre möjligheter än begränsningar och räds inte att testa alternativa behandlingsmetoder för sin dotter: Magnetmadrasser, reiki healing och nu senast delfinterapi.

 

IDROTT

Från hockeyvärsting till förebild. Tränaren och före detta spelaren Rickard Stolt berättar om sin ADHD-diagnos och vad sporten har betytt för honom.

Rickards tips: ”Skippa hockeysnacket hemma vid matbordet eller i bilen på väg hem. Ungarna vet själva vad de har gjort för fel på planen, sätt ingen onödig press på dem.”

 

 

DEBATT

> Trines succéstart på bloggen.

> Låt Alexey stanna.

> LSS är vår försäkring och och IfA vårt fackförbund.

 

PLUS

Ett nytt avsnitt av Kalle och Hobbe, Kalendarium och ett 60-tal annonser hjälpmedel, assistans, skolor, kollo, utbildning och mycket annat.

 

Nästa utgåva, i mars, blir också extra välfylld. Hör av dig genast om du har tips till våra teman!