Vallöften från S: Skärpt diskrimineringslag och höjda lönebidrag

En ny skärpning av diskrimineringslagen. Och höjda lönebidrag.
Det utlovade Carin Jämtin, socialdemokraternas partisekreterare, vid en utfrågning på söndagen.

Årets Almedalsvecka drog igång på söndagsförmiddagen och runt lunch var det dags för första utfrågningen i Handikappförbundens tält på Skeppsbron.

Mikael Klein, Handikappförbunden, skötte utfrågningen och pressade Carin Jämtin på konkreta vallöften.

Han ville bland annat veta om Socialdemokraterna vid ett maktskifte kommer att genomföra Funka-utredningens förslag om bättre arbetsmarknadsstöd.

– Ja, vi kommer att höja lönebidragen, men vi har ännu inte bestämt hur mycket, sa Carin Jämtin.

På flera andra frågor svarade Carin Jämtin undvikande och urskuldade sig med att hon inte kunde lova ”guld och gröna skogar” (som svar på en fråga om rätten till tolk).

Hon betonade att satsningar på arbete för personer med funktionsnedsättning måste börja med att förbättra skolan. Utan fullvärdig utbildning från grundskola, gymnasieskola och helst också högskola är det svårt att få jobb, framhöll Jämtin.
– Vi måste se till att skolan funkar för alla barn.

Carin Jämtins andra förslag, för att fler ska få jobb, var att påverka attityden hos arbetsgivarna.
– Vi ska göra vårt bästa för att förändra attityderna, inte minst hos arbetsgivare inom kommuner, landsting och stat.

Hon konstaterade självkritiskt att S-styrda kommuner och landsting troligen inte har varit bättre än borgerliga på rekrytering av personer med funktionsnedsättning.
– Vi har haft för lite fokus på detta och tyvärr har vi socialdemokrater nog inte varit bättre än några andra. Vi har jobbat mer med jämställdhet och nytillkomna svenskar.

Mikael Klein och Anne Carlsson, Reumatikeförbundet, försökte få fler vallöften men Carin Jämtin fortsatte med ganska vaga besked.

Dagens tydligaste besked gällde diskrimineringslagen. Carin Jämtin lovade att S kommer att försöka få bort undantagen för småföretag.

– Vi vill också skydda småföretagen, men det behövs inget undantag för dem i diskrimineringslagen, det räcker med skälighets-rekvisitet, sa Carin Jämtin.

Det betyder att både V, MP och S nu ställer sig bakom kravet på att skärpa den diskrimineringslag som riksdagen antog för cirka en vecka sedan.

 

Foto
Carin Jämtin (S) vill ha bort undantagen för småföretag i den nyligen beslutade diskrimineringslagen.
 

På frågan om S kommer att presentera någon handikappolitisk valplattform svarade Carin Jämtin att ”det är inte helt osannolikt”, men utan att ge några som helst fler detaljer.

Mot slutet av utfrågningen hävdade Anne Carlsson, Reumatikerförbundet, att  Feministiskt Initiativ är enda parti som har en funktionshinderspolitik som är helt integrerad i alla politiska områden.

– Det är oförsvarligt att man fortfarande bygger helt nya skolor som inte är anpassade för alla elever, sa Anne Carlsson, ett påpekande som Carin Jämtin lovade att ta med sig till partikollegorna.

 


Det var trångt i Handikappförbundens tält på Skeppsbron på söndagen…


… medan regnet öste ned över Visby.