Världens bästa resmål!

Hon har besökt de flesta av Europas huvudstäder, börjat nosa på New York och ska nästa år delta i ett maratonlopp i Berlin. I rullstol. För Annika Zetterlund är varje nytt resmål en utmaning och en möjlighet att kunna tipsa andra i samma situation om platsens tillgänglighet.

Att döma av Annika Zetterlunds entusiastiska beskrivning av alla de städer som hon har besökt genom åren, är det inte förvånande att hon nu även föreläser om hur man bäst reser med rullstol och om rehabanläggningar runt om i världen.

– Det är en enorm frihetskänsla att ensam kunna rulla utmed en strandpromenad en tidig morgon i Spanien. Att resa med rullstol är inte alltid enkelt, men om tillgängligheten saknas finns det oftast väldigt trevliga och hjälpsamma människor som man kan be om hjälp.

Hon vill peppa andra som sitter i rull­stol att våga resa mer, många oroar sig helt i onödan.

– På ett kafé i Budapest låg exempelvis toaletterna nere i källaren och någon handikapptoalett existerade inte, men då erbjöd sig ägaren att gå med oss till ett intilliggande gym så att vi fick låna deras toalett istället. Det löser sig alltid på ett eller annat sätt.

Sedan sex år jobbar hon som informatör på Humana assistans. Dessförinnan stöttade hon personer med funktionsnedsättning på Samhall att komma ut i arbetslivet. Annika Zetterlund har MS sedan början av 80-talet och använder numera rullstol allt mer. Hon reser mycket i jobbet och även privat och har börjat utvärdera resmål runt om i Europa.

– Jag håller för närvarande på att kolla upp en familjeresa genom Humana, där 5–10 familjer ska kunna åka iväg tillsammans, det skulle vara jättekul om vi kunde genomföra det!

Inom kort planerar hon även att starta en blogg där hon delar med sig av olika resmåls tillgänglighet och vad man bör tänka på för att allt ska flyta på utan några missöden.

– Förr kunde man känna att man var i vägen, men nu är det mer accepterat. Det känns som att det blir allt vanligare att resa med rullstol.

Det jobbigaste resmålet tycker hon dock att en kryssning i medelhavet var, där båtdäcket var täckt av en heltäckningsmatta som var tung att forcera med en rullstol.

– Men det funkar inte särskilt bra i Stockholm heller, jämfört med andra europeiska länder så ligger vi efter här vad gäller tillgänglighet.

Hennes vanligaste tips är att ringa direkt till hotellet som man har bokat och fråga om alla uppgifter stämmer.

– Det kan ändå finnas ett par trappsteg upp till entrén trots att researrangören säger att det är tillgängligt.

Vad bottnar då detta stora reseintresse i? Jo, i fotboll!

– Jag och tre vänner åker regelbundet runt i världen för att kolla på fotboll och därigenom har intresset för resor växt. Nu senast var vi i Barcelona, Manchester och Lyon. Kanske blir det München här­näst.

Thailand är också ett framtida resmål för henne, även om det inte hänger samman med fotboll.

– Många säger att det är svårt att ta sig fram där med rullstol, men samtidigt är thailändarna kända för att vara väldigt hjälpsamma så det går säkert bra ändå.

Även New York ligger på Annika Zetterlunds önskelista.

– Några bekanta till mig säger att tillgängligheten är hög i New York. Och det är ju inte så konstigt eftersom staten kan bli stämd annars.

Vid sidan av jobbet och resandet tränar Annika Zetterlund för fullt inför Berlin Marathon i september 2014.

– Det är den plattaste maratonbana som finns och jag hoppas på en tid runt tre timmar. Om jag använder en tävlingsrullstol vill säga. I annat fall siktar jag på fem timmar!