Varnar för alltför stort fokus på återgång till arbete

Personer med stora vårdbehov kan komma i skymundan, varnar Handikappförbunden i en kommentar till Socialförsäkringsutredningens förslag.
– Även de som står långt ifrån arbetsmarknaden måste ha rätt till rehabilitering, säger Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden.

Den bortre tidsgränsen för sjukförsäkringen måste bort omedelbart, säger Ingrid Burman vidare.

– Socialförsäkringen måste omfatta alla, även Handikappförbundens medlemmar. Varje dag utförsäkras människor till ekonomisk otrygghet. Det finns därför ingen tid att förlora, det här är en förändring som borde genomföras nu, säger Ingrid Burman.

– Sedan 2010 har cirka 80 000 personer utförsäkrats på grund av den bortre tidsgränsen och varje månad utförsäkras mellan 1100 och 1300 personer. Därför borde den bortre tidsgränsen slopas omedelbart, säger Ingrid Burman.

Handikappförbunden är positiv till de flesta förslag som las fram av Socialförsäkringsutredningen på måndagen. Men man varnar samtidigt för att alltför stort fokus läggs på återgång till arbete. Handikappförbunden befarar att de personer har störst vårdbehov kan komma i skymundan hos hälso- och sjukvården.

– Även de som står långt ifrån arbetsmarknaden måste ha rätt till rehabilitering. Målet ska inte endast ligga på en tillbakagång till arbete, utan det ska finnas en rätt till rehabilitering tillbaka till livet, något som berör många av våra medlemsgrupper, säger Ingrid Burman.

    

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.