/ kost

kost

Kan autism och ADHD påverkas av vilken mat du äter?

Kan autism och ADHD påverkas av vilken mat du äter?

Vilken betydelse har maten för barn och unga med autism och ADHD? Kan man påverka symtomen genom att exempelvis välja bort socker eller tillsatsämnen? En ny genomgång av statliga SBU kan ge tips.

Anna-Carins 14 steg till en hälsosam livsstil

Anna-Carins 14 steg till en hälsosam livsstil

Anna-Carin Lagerström är sjukgymnasten som satsar på livsstils­förändringar. Med Livsstilsboken, som kom ut förra året, riktar hon strålkastaren på kost och träning för personer med funktionsnedsättningar.

Kost som behandling

Varje onsdag åker femårige Elis och hans mamma Evelina Heinakroon till Fårdala ridhus på Tyresö. Det är veckans höjdpunkt för Elis. Han älskar att rida på ponnyn Misty. Och sedan han för knappt ett år sedan började med ketogen kost så har han sluppit tusentals anfall.

Ketogen kost kan fungera för epileptiker

Ketogen kost är en behandlingsdiet för epilepsi. Hjärnan får energi från fett, från ketonkroppar. Dieten består av en relation mellan fett och protein och kolhydrater på fyra till ett, fyra gram fett, och ett gram protein och kolhydrater. Sedan mitten av 90-talet har 70-75 barn i Stockholm provat eller håller på med ketogen kost.

Atkinsdieten gjorde Robert helt anfallsfri

Atkinsdieten gjorde Robert helt anfallsfri

Robert Jacobson, 25, har sedan han var tio år levt med svårbemästrad epilepsi. Vid 23 års ålder blev han besvärsfri med en modifierad Atkins­diet, anfallen upphörde helt under ett års tid.