Funktionalitet och allas (o)lika värde

Funktionalitet och allas (o)lika värde

DEBATT. ”Som mamma till en underbar flicka med enkammarhjärta förfäras jag över att många som diagnosticeras med liknande hjärtfel aborteras. Att leva nära ett barn med särskilda behov ger insyn i hur samhället kan behandla de mest utsatta. Det är en hårresande erfarenhet”, skriver Nette Enström i denna debattartikel.

Kub-tester leder till fler aborter

De flesta gravida kvinnor väljer abort om kromosomavvikelser upptäcks vid kub-test. Det visar en studie om kub-screening i Sydöstra sjukvårdsregionen.

David Lega: Många barn sorteras bort

David Lega: Många barn sorteras bort

Vi vandrar på en mycket farlig väg där konsekvenserna är svåra att överblicka. Trenden vi ser nu är att fosterdiagnostik handlar om att välja bort ett barn för att vi hellre vill ha ett annat, skriver David Lega i en debattartikel som publiceras idag den 21 mars, World Down Syndrome Day.

De hyllas för kampen som aldrig tar slut

De hyllas för kampen som aldrig tar slut

Han vände utvecklingen och fick institutionerna att stänga. Hon fortsätter kampen genom att slåss mot fördomar och fosterdiagnostik. Nu hyllas Karl Grunewald och Anna Strand.

Het debatt om fosterdiagnostik inom särskolan

Het debatt om fosterdiagnostik inom särskolan

Vilka barn får födas? Följderna av ny fosterdiagnostik står i centrum på Särskolans rikskonferens i Göteborg den 2-3 maj i år. Konferensen ska också diskutera en rad andra kontroversiella frågor, däribland de många felaktiga särskoleutredningar som Skolinspektionen nyligen avslöjat. Nyamko Sabuni väntas delta från regeringens sida.

Ett samhälle utan David Lega och ICA-Jerry?

Ett samhälle utan David Lega och ICA-Jerry?

Fosterdiagnostiken kan bidra till att förbereda blivande föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Men den trend vi ser idag visar tyvärr att det handlar om kunna att selektera bort foster. Det klingar falskt ihop med hyllningarna av handikappidrottare, Köpinggänget och Ica-Jerry, skriver David Lega och Monica Selin i en debattartikel.