5 frågor till Zandra Funelid

Zandra Funelid inspirerades av anhöriga med funktionsnedsättningar och grundade därför sajten Fritidsinfo.se.

HejaOlika ställde fem frågor till henne. Fotograferade gjorde Linnea Bengtsson.

Vad är Fritidsinfo.se?
– En webbsajt och förening med drömmar om ett samhälle där alla människor har möjlighet att leva ett roligt och meningsfullt liv oavsett funktionsförmåga. Ett liv där alla får chansen att uppleva gemenskap och utvecklas som människa. Att inspirera och inspireras.

Varifrån kommer ditt engagemang som grundare av Fritidsinfo?
– Jag är uppvuxen med en fantastisk bror med autism och kognitiv funktionsnedsättning och med andra nära anhöriga med funktionsnedsättning, så är jag väl medveten om hur värdefull en aktiv och meningsfull fritid är även för denna målgrupp. Många drömmar gavinspiration till att skapa en ideell kultur- och fritidsguide.

Kan du berätta om några önskemål på aktiviteter du har fått?
– Det här är några exempel: ”Jag undrar om det finns funkisridning där jag bor och vad andra tycker om det?”

”Mia och Mira klättrar varje lördag. Det skulle jag också vilja prova, men det finns ingen här hemma eller på mitt boende som kan följa med”

”Jag drömmer om att börja på pardans, men saknar en danspartner”

”Jag längtar efter att springa elljusspåret, men känner mig otrygg att ge mig ut själv”

”Jag har länge velat lära mig mer om att skulptera och undrar om det finns någon som skulle vilja introducera mig till denna konstform? Kanske en riktig konstnär?”

”Jag älskar att spela datorspel och skulle väldigt gärna vilja lära mig mer om speldesign, men känner ingen som gör sådant, vem kan hjälpa mig?”

Vad händer just nu hos er på Fritidsinfo?
– Vi arbetar för att underlätta både planering och deltagande. Jag vet hur svårt det faktiskt kan vara för personer med funktionsnedsättning att komma iväg på aktiviteter, just för att det ofta kräver en god planering. Det handlar om att skapa personligaresurser som kan följa med på olika aktiviteter som ett personligt stöd för deltagaren och/eller som stöd för ledaren på plats.

Vad hoppas du på under det nya året?
– Min förhoppning är att alla föreningar som erbjuder kultur- och fritidsaktiviteter ska ansluta sig till fritidsinfo.se och att barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning upptäcker oss. Vi vill verka för att fler ska få chansen till en aktiv och meningsfullfritid, utifrån just sina egna förutsättningar. Hålla drömmen om en rolig och meningsfull fritid vid liv!

Zandra Kim Funelid

Ålder: 33 år

Bor: Telefonplan, Hägersten

Gör: Personlig assistent, frilansande skådespelare och skribent – se även www.zandrafunelid.com

Intressen: Resor, matlagning, design och en aktiv fritid (förutom fritidsinfo.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.