Amanda sjunger om hjärta och smärta

Foto på Amanda Blomqvist”Saknar dig och din kalufs…jag gillar dreadlocks, jag gillar dreads”, sjunger 28:åriga Amanda Blomqvist på sin debutskiva “Säg väg”. Hon har en cp-skada och är blind, och har precis spelat in skivan ”Säg väg” som handlar om hennes liv.

– Skivan handlar om mig och mitt liv. Jag har själv skrivit texterna och sjunger på albumet, berättar Amanda.

Hon har alltid tyckt om att sjunga och sjöng i kör redan som liten. Idag går hon till Sensus på Medborgarplatsen i Stockholm en gång i veckan för sånglektioner. Och det var där idén om en skiva föddes.

– Det var inte min idé, utan min lärare som frågade mig om jag ville spela in en skiva, och det ville jag ju, säger Amanda med ett leende.

Ett år tog det att spela in skivan och nu är den äntligen klar. På Amandas album finns låtar som handlar både om glädje och sorg. Många låtar handlar om hennes assistenter, som har betytt mycket för henne.

– Min favoritlåt är ”Galoppan”. Den handlar om min assistent Ida som jag kallade för Galoppen för att hon hade klackar som lät som hästhovar. Hon har flyttat till London nu och arbetar inte som min assistent längre, berättar Amanda.

Fler låtar som handlar om hennes assistenter är ”Emma Fjinde”, ”Utan Vägsingen” och ”Flykiller”, alla döpta efter de smeknamn som Amanda gett sina assistenter. En låt heter ”När mina assistenter slutar” och man förstår snabbt att Amanda tycker väldigt mycket om sina assistenter och tycker att det är tråkigt när de slutar.

– Det var lätt att skriva texterna till sångerna. Jag satt mig vid datorn och fick hjälp av en assistent att skriva ner texterna. När jag började skriva hade jag en idé om vad de skulle handla om, sen fick allt bara flyta på, säger Amanda.

”Säg väg” heter skivan och heter så just för att Amanda har ett speciellt intresse för vägar. Man skulle kunna tro att skivans namn syftar på vägar man tar i livet, men Amanda menar prompt att ”Säg väg” helt enkelt syftar på vägar som man åker och går på.

– Mitt intresse började när min pappa arbetade på Valhallavägen, berättar Amanda.

Hon är en glad tjej som verkar tycka att det mesta i livet är kul. Men skivan innehåller inte bara glada och spralliga låtar, hon sjunger även om rädslan över att bli sjuk.

– När jag var liten råkade jag ut för en grej som gjorde att jag blev väldigt rädd för att bli sjuk. Jag är rädd för vissa sjukdomar och det är obehagligt när man håller på att bli sjuk, berättar Amanda.

Hon sjunger också om hur det känns att förlora nära vänner.

”Jag är trött på när folk går och dör,
en trötthet lägger sig då i kroppen som svär och stör”

Låten ”Obeskrivligt trött” beskriver Amandas känslor när några goda vänner för några år sedan gick bort. Med en klar stämma sjunger hon ut sina känslor och visar att livet också kan vara svårt.

– Min skiva är en blandning av sorgligt och glatt, säger hon.

Men att spela in skivan var bara roligt, menar hon. Ett år tog det att spela in ”Säg väg” tillsammans med musikerna Hans Lundvist och Pelle Halvarsson som kommer från Sensus.

Nu till hösten hoppas hon kunna åka runt och göra framträdanden med sin musik och kommer fortsätta sjunga hos Sensus.

Amanda Blomqvist
Ålder: 28 år
Bor: Täby
Familj: Mamma, pappa och storebror Emil, 31 år (som sjunger i bandet “Suntrippers”)
Intressen: Sjunga, hunden Ebby och att träffa vänner
Aktuell med: Rockskivan “Säg väg”

Tips: I kommande nummer av Föräldrakraft kommer vi lotta ut Amandas skiva. Missa inte det!